Prevalence and risk factors of major depression in Turkish Republic of Northern Cyprus
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde majör depresyonun yaygınlığı ve risk faktörleri
- Tez No: 402782
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaygınlık, Majör Depresyon, Kuzey Kıbrıs, Risk Faktörleri, Prevalence, Major Depression, North Cyprus, Risk Factors
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Depresyon kişinin hayattan zevk alamaması, çökkün duygulanım içerisinde olması, pişmanlık suçluluk gibi geçmişe ve geleceğe yönelik olumsuz düşüncelerin hakim olduğu bir duygudurum bozukluğudur. Bu çalışmada amaç Kuzey Kıbrıs'taki majör depresyonun yaygınlığını bulmak ve risk faktörlerini tespit etmektir. Nisan 2016-Haziran 2016 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs'ta 18-88 yaş arasında 2011 nüfus sayımı verilerine göre kotalı çok basamaklı tabakalandırılmış seçkisiz (randomize) örneklem yöntemi ile seçilen 978 kişi çalışmaya alınmıştır. Demografik Bilgi Formu ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) ölçekleri kullanılmıştır. Kuzey Kıbrıs'ta majör depresyonun yaygınlığı %23.4 olarak bulunmuştur. Kadın olmak, dul olmak, işsiz olmak, ev kadını olmak, düşük eğitim seviyesi, düşük gelir seviyesi, fiziksel hastalığa sahip olmak, yalnız veya akrabasıyla yaşıyor olmak, madde kullanıyor olmak major depresyonun risk faktörleri olarak saptanmıştır. Kuzey Kıbrıs'ta major depresyon yaygınlığı, dünya ortalamasının üstünde bulunmuştur. Birçok risk faktörü bulunmuş olup temelde, yakın zaman içerisinde savaş geçmişi olan bir toplum olması, çaresizlik başgöstermesi, major depresyon oranının yüksek çıkmasını açıklar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Depression is individual's loss of enjoying life, being in depressed mood, negative thoughts for past and future like guilt, remorse, dominated mood disorder. Aim of this study is defining Major Depression prevalence and risk factors, Between April 2016 – June 2016, individuals between 18-88 years of age living in Northern Cyprus. Multi-stage stratified (randomised) quota used in the survey and 978 people selected according to the 2011 census. Demographic Information Form and Beck Depression Inventory scales used. Major Depression prevalence stated 23,4% for North Cyprus. Being women, widow, unemployed, housewive, low education level, low income level, having physical illness, living single or with a relative, using substance defined as risk factors of depreesion. Major Depression prevalence defined above the world average. Lots of risk factors defined albeit, in basics, having war history in recent years, outbreak of despair explains the high prevalence rate.