Üstün yetenekli öğrencilerin duygusal zeka ile karar verme stratejileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The relationship between emotional intelligence and decision making strategies in gifted children
- Tez No: 402781
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenekli Öğrenci, Duygusal Zekâ Ölçeği, Karar Verme Stratejileri Ölçeği, Gifted Students, Emotional Intelligence, Decision Strategies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada orta öğretim kademesindeki 9, 10, 11 sınıflara giden üstün yetenekli öğrencilerin duygusal zeka ve karar verme düzeyleri arasında nasıl ve ne düzeyde bir ilişki olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler toplam 60 maddeden oluşan 'Duygusal Zekâ Ölçeği'' ve 28 maddeden oluşan 'Karar Verme Stratejileri Ölçeği'' ile toplanıp elde edilen veriler arasında karşılaştırmalar yapılmış ve SPSS programı ile veriler analiz edilerek üstün yetenekli öğrencilerin duygusal zeka ve karar verme düzeyleri arasında nasıl ve ne düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışmaya 2015-2016 öğretim yılında Türkiye'nin orta ölçekli bir ilinin A Bilim Sanat Merkezi'nin 9, 10, 11. sınıfında okuyan 14-19 yaş aralığında 141 öğrenci katılmıştır. Bunların 79'u erkek, 62'si kızdır. Araştırmada, verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, min-max değerler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA),Pearson Kolerasyon, Kolmogrov Smirnov testi, Mann- Whitney Testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Üstün yetenekli öğrencilerin duygusal zekâ ölçeği sonucunda aldıkları ortalama“katılıyorum”sınırları içerisinde belirlenmiştir. Üstün yetenekli öğrencilerin duygusal zekâ düzeyleri ile öğrenim gördükleri sınıf düzeylerine göre kişiler arası ilişkiler ile çevre şartlarına uyum alt boyutları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, kişisel farkındalık, stres yönetimi ve genel ruh hali alt ölçekleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Üstün yetenekli öğrencilerin duygusal zekâ düzeyleri ile yaşları arasındaki ilişkiye göre kişilerarası ilişkiler, çevre şartlarına uyum ve stres yönetimi alt boyutları arasında anlamlı bir fark bulunmazken kişisel farkındalık ve genel ruh hali alt ölçekleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırma sonucunda üstün yetenekli öğrencilerin duygusal zekâ düzeyleri ile karar verme düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yüksek duygusal zekâya sahip bireylerin çevresindeki bireylerle pozitif iletişime geçebilen, kendilerine ve çevresindekilere saygılı, sınırlarını bilen, empatik beceriye sahip, kararlarında bağımsız, sosyal sorumluluklarının bilincinde, yaşama umutla ve sevgiyle bakan, iyimser ve mutlu bireyler olmaları beklenir. Bu araştırma bulgusundan, geliştirilebilir bir zekâ türü olan duygusal zekânın düzeyini arttırabilmek doğrudan öğrencilerin karar verme düzeylerinin arttırılması yardımcı olabilir. Bu nedenle gerek anne-babaların gerekse öğretmenlerin duygusal zekâ ve duygusal zekânın geliştirilmesi konusunda bilinçlendirilmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the secondary education level in 9, 10, how between emotional intelligence and decision-making levels of gifted students in 11 classes and is intended to determine whether a relationship is at what level. relational model was used in this study. Data for the survey consisted of 60 items 'Emotional Intelligence Scale' and consisting of 28 items 'Decision Making Strategies Scale' with the data obtained were collected between analyzes were performed and analyzed the data using SPSS between emotional intelligence and decision-making levels of gifted students how and a relationship has been determined at what level. The study in the 2015-2016 academic year Samsun Science Arts Center's school 9, 10, 11. Read the 14-19 age range in the class of 141 students she participated. These 79 males and 62 females. In the study, the analysis of the data frequency, percentage, mean, standard deviation, min-max values, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, Kolmogrov Smirnov test, Mann-Whitney test and Kruskal-Wallis H test was used. Gifted students average they receive as a result of emotional intelligence scale“agree”is determined within the limits. Gifted students' emotional intelligence level, according to the class they study the level of interpersonal significant difference was found between compliance dimensions to with environmental conditions, relationships, self-awareness, there is a significant difference between the subscales of stress management and general mood. Gifted by the relationship between age and the emotional intelligence of students interpersonal relationships, a significant difference statistically significant difference between there was no personal awareness and subscales general mood of the dimensions adapt to environmental conditions and stress management were found. Gifted students' self-esteem in deciding the grade level they are studying, decide avoidant and when determining a significant difference between the levels of decisionmaking procrastination, careful decision-making, and it was determined that there was no significant difference between the levels of decision-making panic. Likewise, the students self-esteem in deciding the sex and making careful decisions when determining a meaningful relationship of the difference between the levels of decision-making procrastination, decide avoidant and it was determined that there was no significant difference between the levels of decision-making panic. Besides this, making careful decisions with the age of the students, decide avoidant and found significant differences in the level of decision-making procrastination, self-esteem and decision-making were found to be significant difference between the levels of decision-making panic. The results between the levels of decision-making and emotional intelligence level of gifted students has been determined that there is a significant positive correlation. Can pass on positive communication with individuals around individuals with high emotional intelligence, self and his entourage respectful, know their limits, have empathic skills, independent decisions, aware of its social responsibility, living overlooking the hope and love, are expected to be optimists and happy individuals. The findings of this research, to increase the level of emotional intelligence is an improved type of intelligence can help direct students to increase the level of decision making. Therefore, both parents as well as teachers' emotional intelligence and emotional intelligence are recommended to develop their awareness.