Sınıf içi iletişiminde gürültü düzeyinin sınıf ortamındaki dikkat dağınıklığıyla ilişkisi (K.T.Ü. İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü örneği)
The relationship of distraction in the classroom with the level of noise during the inclass communication KTU Faculty of Communication Public Relation and Advertising-Instance
- Tez No: 402784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUTKU AKTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, eğitim iletişimi, iletişim, gürültü, Education, communication in education, communication noise
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İletişim etkinliğinin ölçütü, iletişim sürecinde hedef kitleye veya alıcıya yöneltilen bildirimin karşılığının alınıp alınmamasıdır. İletişim sürecinde bireylerin doğrudan ya da dolaylı olarak sözlü veya sözsüz gözlemlenen her bir hareketi davranıştır ve davranış öğrenmenin amacıdır. Öğrenme aynı zamanda davranış değişikliğidir. Eğitim-öğretim sürecinde ortamdaki davranış biçimleri, aktarılan bilginin alınıp alınmadığının belirleyicisidir. Bu süre zarfında eğitimin başarıya ulaşması birincil koşuldur. Hedeflenen amacın dışında, bazı olumsuz davranışlar da mevcuttur. Bu davranışlar gerek psikolojik, gerek sosyal, gerekse fiziksel faktörler olabilmektedir. Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin hayata hazırlandığı bir dönemde, gerekli davranışları, çalışma ilkelerini ve edinecekleri mesleklerle ilgili bilgiyi alma ve kullanma inceliklerini öğreneceklerdir. Öğrenciyi çatısı altına alan yüksek öğretim kurumunun eğitim ve öğrenimini gerçekleştirdiği sınıf ortamının öğrenim koşullarına uygun olması gerekmektedir. Toplumun geleceğini yönlendirecek nesillerinin eğitildiği, bilgi ve teknoloji üretimi yapan üniversitelerin dersliklerinde, gürültünün ne derecede sınıf ortamını etkilediği, gürültünün sınıf ortamındaki öğrencilerin davranışlarıyla aynı paralellikte olup olmadığı araştırılmıştır. Gürültünün yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğrenime etkisine dikkat çekilerek önlem alınmasının sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
During communication process, competence criterion is whether to receive a recompense for the report or notice directed at a target group or audience. During this process, each of individuals' acts is behavior whether they are implicitly or explicitly verbal or nonverbal, and of course behavior is the aim of learning. Learning is a behavioral change as well. During educational and training process, types of behavior in classroom environment is the determiner of whether the information conveyed is received or not. In this period, success is the main condition. In the meantime, physiological, social and physical factors may lead to some negative behavioral results. Students learn labor principles, behavioral patterns, vocational knowledge, and professional qualifications at higher educational institutions. Accordingly, classroom environment must be suitable for learning conditions. This study covers both how noise affects classroom environment and what the right level noise is for classrooms in which knowledge and technology are produced and students receive vitally important professional skills for both themselves and for their community.