Hemşirelik öğrencilerinin kendi kendine öğrenmeye hazıroluş düzeyleri ve etkileyen faktörler
Self-directed learning readiness of nursing students
  1. Tez No: 402785
  2. Yazar: SERPİL KAYNARCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRA RANA GÖKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kendi kendine öğrenme, Yaşam boyu öğrenme, Hemşirelik eğitimi, Hemşirelik öğrencileri, KKTC, Self-directed learning, Lifelong learning, Nursing education, Nursing Students, TRNC
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bilgi toplumunda yüksek öğretim kurumları bireylere bilgi öğreten kurum olmaktan çok, bireysel öğrenme sorumluluğu bilincini oluşturan, öğrenme becerilerini geliştiren ve bu becerilerin yaşam boyu sürdürebilir nitelikte olmasını sağlayan kurumlar olmalıdır. Bu çalışma KKTC' de hemşirelik öğrencilerinin kendi kendine öğrenmeye hazıroluş düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini KKTC'de Girne Amerikan Üniversitesi'nde temel mesleki derslerini alan ve formları tam olarak dolduran toplam 203 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hemşirelik öğrencilerinin özelliklerini tanımlayıcı soru formu ve 'Kendi Kendine Öğrenmeye Hazıroluş Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmada tanımlayıcı soru formundaki bazı bağımsız değişkenlerin hemşirelik öğrencilerinin kendi kendine öğrenmeye hazıroluş düzeylerini etkilediği görülmüştür. Hemşirelik eğitim müfredatlarının ve eğitim ortamlarının kendi kendine öğrenme becerilerini kazanmaya uygun olarak düzenlenmesi ve bu doğrultuda öğretim elemanları ile öğrenci arasında nitelikli bir iletişimin sağlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Higher education institutions should be considered to be an establishmentdeveloping awareness of individual responsibility for learning and to improve lifelong sustainable learning skills rather than being a teaching institute in an information age. This study was conducted to assess self-directed learning readiness of nursing students and in additionto determine factors affecting self-directed learning readiness. A 'self-directed learning readiness scale' as well as a prepared socio-descriptive questionnaire were appliedamong nursing students enrolled in fundamental nursing courses, in total 203 nursing students,during the academic year 2015-2016 at the Girne American University Nursing Department. Factors affecting self-directed learning readiness are referring to students'semester degree, age, native land, educational levels of parents, work experience, intention of attending postgraduate education, and to lecturers with different academic background.In conclusion,the nursing curriculum and training environments should be established specifically to gain self learning skills. Furthermore, qualified communication should be maintained between students and academic staff members.