Sınıf yönetimini olumsuz olarak etkileyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmen görüşleri
- Tez No: 402891
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Classromm Management, students behaviour, teacher, class
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟nde ilköğretim düzeyinde sınıf yönetimini olumsuz etkileyen öğrenci davranışlarının sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirilerek bu davranışların sınıf, öğrenci ve öğretmen üzerindeki etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırma nitel bir çalışmadır. Nitel veri toplama araçlarından olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. ilköğretim sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimini etkileyen olumsuz öğrenci davranışlarına yönelik görüşleri alınmıştır. KKTC‟ nin Lefkoşa ilçe sınırlarında bulunan Gönyeli ilkokulu ve şehit Tuncer ilkokullarında görev yapmakta olan yirmi ilkokul sınıf öğretmeni ile görüşülüp bu konudaki görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler araĢtırmacı tarafından hazırlanan güvenilirlik ve geçerlilik çalışması yapılmış olan görüşme formu ile elde edilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından bir çok kez incelenmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcılar birinci soru olan öğrencilerin sınıfta ödevlerini yapmamalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna %60‟ı sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. ikinci soru olan öğrencilerin okul ortamında arkadaşları ile kavga etmelerinin sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %55‟i sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Üçüncü soru olan öğrencilerin dersi dinlememeleri ve derse katılmamalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %65‟i sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Dördüncü soru olan öğrencilerin mazeretsiz devamsızlık yapmalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %75‟i öğrencinin dersten kopmasına neden olur cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Beşinci soru olan öğrencilerin okula gelirken defter ve kitap unutmalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %50‟si öğrenci dersten geri kalır cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Altıncı soru olan öğrencilerin derste hayal kurması ve başka etkinliklerde bulunmasının sınıf yönetimine etkisi sBu çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ilköğretim düzeyinde sınıf yönetimini olumsuz etkileyen öğrenci davranışlarının sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirilerek bu davranışların sınıf, öğrenci ve öğretmen üzerindeki etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırma nitel bir çalışmadır. Nitel veri toplama araçlarından olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. İlköğretim sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimini etkileyen olumsuz öğrenci davranışlarına yönelik görüşleri alınmıştır. KKTC' nin Lefkoşa İlçe sınırlarında bulunan Gönyeli İlkokulu ve Şehit Tuncer İlkokullarında görev yapmakta olan yirmi ilkokul sınıf öğretmeni ile görüşülüp bu konudaki görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler araştırmacı tarafından hazırlanan güvenilirlik ve geçerlilik çalışması yapılmış olan görüşme formu ile elde edilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından bir çok kez incelenmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcılar birinci soru olan öğrencilerin sınıfta ödevlerini yapmamalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna %60'ı sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. İkinci soru olan öğrencilerin okul ortamında arkadaşları ile kavga etmelerinin sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %55'i sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Üçüncü soru olan öğrencilerin dersi dinlememeleri ve derse katılmamalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %65'i sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Dördüncü soru olan öğrencilerin mazeretsiz devamsızlık yapmalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %75'i öğrencinin dersten kopmasına neden olur cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Beşinci soru olan öğrencilerin okula gelirken defter ve kitap unutmalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %50'si öğrenci dersten geri kalır cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Altıncı soru olan öğrencilerin derste hayal kurması ve başka etkinliklerde bulunmasının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %50'si öğrencinin dikkati dağılır cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Yedinci soru olan öğrencilerin derse geç gelmelerinin sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %50'si sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Sekizinci soru olan öğrencilerin yanlarındaki arkadaşlarını rahatsız etmelerinin sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %50'si öğrencilerin dikkatinin dağılmasına neden olur cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Dokuzuncu soru olan öğrencilerin sınıf içinde izin almadan konuşmalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %45'i sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Onuncu soru olan öğrencilerin tv dizilerindeki karakterlere özenmelerinin sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %65'isınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. 11. soru olan Öğrencilerin izinsiz sınıfta dolaşmalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %55'i sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. 12. Soru olan öğrencilerin derste uyumalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %30'u böyle bir durumla karşılaşmadıkları cevabını vermiştir. 13. Soru olan öğrencilerin derste gazete ya da magazin okumalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %40'ı sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabını çoğunluk olarak vermiştir. 14. soru olan öğrencilerin elinde cep telefonu, anahtarlık ve benzeri şeylerle oynamalarının sınıf yönetimine etkisi sorusuna katılımcıların %75'i dikkat dağınıklığına neden olur cevabını çoğunluk olarak vermiştir. Sonuçlardan görüldüğü üzere ondört sorudan büyük bir bölümüne katılımcılardan sınıf yönetimini olumsuz etkiler cevabı alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been done in Primary School level in Republic of North Cyprus by being appreciated by the class teachers in order to research the students behaviours which affected the class management in a bad way and of these behaviours effects on the students and the teachers. This research is a qualitative study. Semi-structured interview from has been used as a data collection tool. We asked the opinions of primary school teachers on the students with negative behaviours that affect classroom management.We interviewed and asked the opinions of twenty classroom teachers working at Gönyeli and ġehit Tuncer Primary Schools located within the borders of Nicosia in TRNC. The data is collected through inteview froms whose validity and reliability have been checked by the researchcr. The date has been examined many times and subjected to content analysis. At the end of the research, it is found out that the %60 of the participants replied:“It affects the classroom management negatively.”To the first question:“How does it affect the classroom management if the pupils don‟t do their homework in classroom?”%55 of the participants replied:“It affects the classroom management negatively”to the second qestion:“How does it affect the classroom management if the pupils fight with their friends at school?”%65 of the participants replied:“It affects the classroom management negatively.”to the third question:“How does it affect the classroom management if the pupils don‟t listen to the teacherand attend the lesson?”%75 of the participants replied:“It causes the pupils to fail the lesson.”To the fourth question:“How does it affectthe classroom management if the pupils are absent from the class without permission?”%50 of the participants replied:“It causes the pupils to fall behind in the class.”To the fifth question:“How does it affect the classroom management if the pupils forget to bring their notebooks and boks to school?”%50 of the participants replied:“The pupils become distracted.”To the sixth question: How does it affect the classroom management if the pupils daydream during the lesson and deal with other activities?“ %50 of the participantsreplied: ”It affects the classroom management negatively.“ To the seventh question: ”How does it affect the classroom managementif the pupils are late for class?“ %50 of the participants replied:It causes the pupils to lose their attention.”To the ieighth question:“How does it affect the classroom management if the pupils disturb their desk mates?”%45 of the participants replied:“It affects the classroom management negatively.”To the ninth question:“How does it affect the classroom management if the pupils talk without permission?”%65 of the participants replied:“It affect the classroom management negatively.”To the tenth question:“How does it affect the classroom management if the pupils try to take after the characters on Tv series?”%55 of the participantsreplied:“It affects the classroom managementnegatively.”To the eleventh qestion:“How does it affect the classroom management if the pupils walk inside the class without permission?”%30 of the participants replied:“We have never had such experience.”To the twelfth question:“How does it affect the classroom management if the pupils sllep in the class?”%40 of the participants replied:“It affects the classroom management negatively.”To the thirteenth question:“How does it affect the classroom management if the pupils read newspapers or magazine during the lesson?”, %75 of the participants replied:“It causes distraction.”To the fourteenth question:“How does it affect the classroom management if the pupils play with mobile phones, key holders etc. Ġn their hands?”It can beconcluded from the results that the participants replied:“It affects the classrom management negatively.”To most of the fourteen questions.