Öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi
- Tez No: 402892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANIL SAYILIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Çokkültürlü eğitim, Öğretmen adayları, Multicultural, Multicultural Education, Teaching Students
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitime yönelik tutumlarının uyruk, yaş, cinsiyet, etnik köken, yaşadığı bölge, okuduğu bölüm ..vd değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni olarak, KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi Eğitim Fakültesi seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini ise 2015-2016 eğitim-öğretim yılında KKTC Lefke Avrupa Üniverisitesi Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinin son sınıfında okumakta olan öğretmen adayı öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmaya Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde son sınıfı okumakta olan öğretmen adayı 251 öğrenci katılmıştır. Araştırmada demografik bilgiler için Kişisel Bilgi Formu ve " Öğretmen Adayları İçin Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği (ÖÇKET)'' kullanılmıştır. Araştırmada cronbach alpha güvenirlik katsayısı 0,75 olarak hesaplanmıştır.Verilerin elde edilmesinde nicel yöntem, çözümlenmesinde SPSS 23.0 programından yararlanılmıştır. Bilgilerin yorumlanmasında betimsel analiz yapılmıştır. İstatistiksel işlemlerde aritmetik ortalama (X ), yüzde (%), frekans (f), standart sapma (ss) kullanılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitime yönelik tutumları, birçok değişkene göre incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre genel olarak, öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitime yönelik yüksek düzeyde olumlu tutuma sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate if variables such as race, age, ethnical background, area of living and the department of study... etc. make a difference between the attitudes of teaching students towards multicultural education. The area of this study has been chosen to be the TRNC European University of Lefke. The sampling has been chosen to be the final year teaching students of different classes in the Teaching Faculty. 251 students from the different departments of the Teaching Faculty contributed to the research. A Personal Sheet has been prepared for the demographical information of the students and a Scale for the Teaching Students‟ Attitude Towards Multicultural Education has been used. The cronbach security number has been calculated to be 0.75. The data have been collected quantitatively and SPSS 23.0 has been used to analyse the data. A descriptive analysis was made to analyse the results. Arithmetic mean, percentage, frequency and standard deviation was used in the statistical calculations.