Cathodic protection of aluminum alloys from pitting corrosion in sea water
- Tez No: 4031
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımları, deniz suyu, pasif tavır, çukurcuk korozyonu, katodik koruma vı, Aluminum alloys, sea water, passivity, pitting corrosion, cathodic protection. xv
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ DENİZ SUYUNDA KATODİK OLARAK KORUNMASI Yinsel, G. Şevket Yüksek Lisans Tezi, Met. Müh. Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Mustafa Doruk Ekim 198B, 9^ sahife Bu çalışmada, SOB^, 7050, 7075 alüminyum alaşımları ile ticari saflıktaki alüminyum numunelerin korozyon davranışları, sentetik deniz suyu ortamında cevrimsel potansiyodinami k polarizasyon yöntemi ile incelendi. Bu sonuçlara dayalı olarak, cukurcuk koruma potensiyel inin altındaki çeşitli potansiyellerde, alaşımlar, katod i k olarak korunmaya çalışıldı. Ayrıca, cukurcuk korozyonu ve katodik korumanın etkinliğini incelemek için optik mikroskop yardımı ile numune yüzeyleri incelendi ve cukurcuk yoğunlukları bulundu. Bu çalışmada, çözelti olarak, ASTM normlarına göre hazırlanmış sentetik deniz suyu kullanıldı. Numuneler, her alaşımın hadde yönüne göre üc ayrı yönden kesilip hazırlandı. Bu sayede, yön farklılıklarının korozyon olayı üzerindeki etkileri incelendi.Bu çalışmada kullanılan tüm alaşımlar ve saf alüminyum deniz suyunda pasif tavır göstermişlerdir. Fakat, ortamda bulunan klor iyonlari, bu davranışı yüzeyde çukurcuk oluşumunu başlatarak bozmaktadır. Sonuç olarak, katodik korumanın alüminyum alaşımlarında çukurcuk korozyonunun eğilimini azalttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CATHODIC PROTECTION OF ALUMINUM ALLOYS FROM PITTING CORROSION IN SEA WATER Yinsel, G. Şevket M.S. in Met. Eng. Supervisor: Prof. Mustafa Doruk October 1988, 9A pages In this study, the corrosion characteristics of three aluminum alloys, Alloy SOE^t, Alloy 7050, Alloy 7075 and commercially pure aluminum in synthetic sea water were determined fay using cyclic po tens iodynamic polarization technique. L9ased on these results, cathodic protection of alloys was attempted at predetermined potentials below the protection potential. Then, to observe the extend of pitting corrosion and the effectiveness of cathodic protection, optical microscope analysis and pit density counts were performed. The electrolysis was the synthetic ocean water of ASTM standards. Specimens were cut from three different directions with respect to rolling direction to observe the effects of directions on corrosion behaviour. The results were compared with commercially pure aluminum to see the effects of alloying elements. i i iAll alloys and pure aluminum became passive in sea water. But Cl~ ions destroyed the passive film through formation of pits. It is concluded that, the cathodic protection is effective in decreasing the extend of pitting corrosion in aluminum.