Sponton olarak çalışan izole kurbağa atriyum dokusunun muhtelif parametreleri üzerine Verapamil, Nifedipin ve Propranolol'un etkileri ile ilgili bir çalışma
A Study about the effects of Verapamil, Nifedipin and Propranolol on the various parameters of isolated spontaneously beating frog auricles
- Tez No: 40356
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGİN ŞİNGİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Atriyum, verapamil, nifedipin, propranolol, kalsiyum. vıı, Atrium, Verapamil, Nifedipin, Propranolol, Calcium Vlll
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz Çalışmamızda spontan olarak aktif izole kurbağa atrium dokusunun muhtelif parametreleri (atım sayısı, kasılma kuvveti ve kasılma boyu) üzerinde normal ve kalsiyumu düşürülmüş ortamların etkileri değerlendirilmiş ve ayrıca verapamil ve nifedipin gibi değişik alt gruplara ait kalsiyum kanal blokerleri ile fi-adrenerjik reseptör blokerlerinin prototipi olarak bilinen propranolol 'un söz konusu parametreler üzerine tesirleri incelenmiştir. Normal Ringer ortamının 1.8 mM CaCl2 içeriği 0.8 mM'a düşürüldüğünde dokuya ait parametreler anlamlı olarak etkilenmedi ancak kasılma kuvveti ve boyunda normal ortamda alınan değerlere göre bir miktar azalma gözlemlendi. 0.4 mM CaCl2 düzeyinde ise atım sayısı anlamlı bir değişiklik göstermezken kasılma gücü ve kasılma boyu tedricen azaldı. Bu nedenle verapamil, nifedipin ve propranolol etkilerinin normal (1.8 mM) ve 0.8 mM CaCl2 düzeylerinde incelenmesine karar verildi. Verapamil konsantrasyona (10“9, BxlO'^lO”8, 2xl0“8M) bağımlı bir şekilde özellikle kasılma gücü ve kasılma boyunda anlamlı azalmalar oluşturdu ancak kalsiyum düzeyinin azaltılmış olduğu deneylerde daha bariz etkiler hasıl oldu. Atım sayısında belirgin azalmalar ise ancak 0.8 mM CaCl2 KR ortamında en yüksek (2xlO”8M) verapamil konsantrayonunda gözlemlenebildi. İzole dokunun spontan yanıtları üzerinde nifedipin ile de verapami linkine benzer sonuçlar elde edildi. Propranolol, kullanılan konsantrasyonlarda (10“9, 5xl0”9, 10“8, 2xlO”8M) anlamlı bir değişiklik oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of our study was to investigate the possible effects of calcium channels blockers such as verapamil and nifedipin and, propranolol a 6- adrenoceptor blocking agent on the various parameters (beats/min, contractile force and amplitude of contraction) in normal (1.8 mM) and low (0.8 mM) calcium level of isolated spontaneously active frog atrium. When external Ca++ concentration was lowered from 1.8mM to 0.8mM these parameters were not significantly affected. However force and amplitude of contraction tended to decrease compared those obtained in normal calcium level. In the case of 0.4 mM Ca++ level chronotropy was not significantly changed while the contractile force and amplitude, were gradually diminished. Therefore the possible effects of verapamil, nifedipin and propranolol were decided to investigate on the tissues bathed only in normal (1.8 mM) and 0.8 mM external calcium levels. Verapamil preferentially inhibited significantly the force and amplitude in a concentration dependent manner (10“9, 5x10”', 10“8 and 2x10*^1) in both 1.8 mM or 0.8 mM Ca++ levels. The inhibition was more pronounced in low calcium concentration. A marked attenuation on the beats/min could be observed by verapamil with the highest (2x10”^) concentration only in low external calcium. Nifedipin (10“9, 5xl0”9, 10"8 and 2x10'^) also produced similar effects whereas propranolol had no significant effects at the same concentrations.