Adana bölgesinde çocuk populasyonunda hepatit E virusu enfeksiyonlarının seroepidemiyolojik incelenmesi
Seroepidemiological survey of hepatitis E virus infections in pediatric population in Adana region
- Tez No: 40357
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜGEN YARKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit E virus. Pediatric population, ELISA II
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
..l-O Z Bölgemizde hepatitli çocuklarda HEV enfeksiyonunun prevalansını, epidemiyolojik ve klinik özelliklerini belirlemek amacıyla 71 hasta yanında kontrol grubu olarak 32 sağlıklı çocuğa ait serum örnekleri anti-HEV IgG antikorları yönünden ELISA testi ile incelendi. Hasta grubundaki 71 çocuğun 6 (%8.5)'smda ve 32 sağlıklı çocuğun 1 (%3.1 Kinde anti-HEV IgG pozitif olarak bulundu. Ayrıca, Şanlıurfa bölgesinden ikinci bir kontrol grubu olarak seçilen 23 sağlıklı çocuğun 13(%56.5)'ünde anti-HEV IgG tespit edildi. Hepatit E'nin bulgularının artralji ve hepatomegali dışında diğer hepatit bulgularına benzediği, muhtemel risk faktörleri değerlendirildiğinde ise düşük sosyo-ekonomik durumun ve yetersiz kişisel hijyenin hastalığın yayılmasında önemli olduğu görüldü. Çalışmamız bölgemizdeki çocuk populasyonunda HEV enfeksiyonunun endemik olarak bulunduğunu gösterdi. Anahtar sözcük: Hepatit E virüsü, çocuk populasyonu, ELISA
Özet (Çeviri)
»ABSTRACT SEROEPIDEMIOLOGICAL SURVEY OF HEPATITIS E VIRUS INFECTIONS IN PEDIATRIC POPULATION IN ADANA REGION To evaluate the prevalence, epidemiologic and clinical features of HEV infections in children with hepatitis in our region, serum samples of 71 patients and 32 healthy children were examined for anti-HEV IgG by ELISA. Anti-HEV IgG was found to be positive in 6(8.5%) of 71 patients and in 1 (3.1%) of 32 healthy children. In addition, a second control group consisted of 23 healthy children was selected from Şanlıurfa region and anti-HEV IgG was detected in 13 (56.5%) of this control group. The clinical features of hepatitis E were similar to those of other forms of hepatitis, excluding arthralgia and hepatomegaly. Risk factor analysis showed that low socio-economic condition and poor personal hygiene play an important role in acquiring the disease. Our study indicates that HEV infection is endemically found in pediatric population in our region.