Giardia Lamblia' nın tanısında lateks aglütinasyon yönteminin uygulanması
Latex agglutination test for diagnosis of Giardia Lamblia and comparision with direct microscopy method
- Tez No: 40361
- Danışmanlar: PROF.DR. KADRİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Giardia lamblia, Kist, Mikroskobi, Lateks aglütinasyon (LA), G.lamblia, CysU Microscopy, Latex Agglutination (LA) VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
oz Çalışmada, G. lamblia'nın oluşturduğu giyardiyoz hastalığının tanısında direkt mikroskobi ve lateks aglütinasyon yöntemlerinin karşılaştırması yapılmıştır. Bunun için G.lamblia'ya karşı tavşanlarda oluşturulan antikor, 0.81 {im çapındaki Bacto lateks partiküllerine bağlanarak lateks aglütinasyon yönteminde kullanıldı. Kontrol amacıyla, bağışık olmayan tavşan serumu aynı şekilde Bacto lateks partiküllere bağlandı. Çalışmada, toplam 157 dışkının direkt mikroskobi yöntemiyle 76 (%48.4)'smda G.lamblia kist veya trofozoitleri görülmüştür. Lateks aglütinasyon yönteminde ise bu 157 dışkının 89'unda (%56.7) G.lamblia antijeni pozitif bulunmuştur. Lateks aglütinasyon yöntemi, G.lamblia tanısında direkt mikroskopiye göre duyarlılığı %72.4 olarak bulunmuştur. Direkt mikroskobide G.lamblia negatif olan 81 dışkı örneğinden lateks aglütinasyon yöntemiyle 34'ünde (%42.0) pozitiflik elde edildiğinden G.lamblia tanısında özgüllüğü %58.0 olarak bulundu. Lateks aglütinasyon yönteminin giyardiyoz tanısında güvenle kullanılması için daha çok sayıda örnekler üzerinde çalışılmasının ve yöntemin geliştirilmesinin yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LATEX AGGLUTINATION TEST FOR DIAGNOSIS OF GI ARDI A LAMBLIA AND COMPARISION WITH DIRECT MICROSCOPY METHOD In this study, direct microscopy and latex agglutination tests were compared in the diagnosis of Giardiosis caused by G.lamblia. For this purpose, the antibodies from the immunized rabbits against the G.lamblia connected with 0.81 /nm diameter particles of the Bacto latex were used for the latex agglutination test. The sera from non-immunized rabbits which used as was a control were treated with the same method as given above. G.lamblia cysts and/or trophozoites were found in 76 (48.4%) of the 157 stool specimens totaly examined by the direct microscopy method while G.lamblia antigen was positive in 89 (56.7%) stool specimens using the latex agglutination test. In the diagnosis of G.lamblia, the rapid latex agglutination test was more than that of direct microscopy method sensitive with a rate of 72.4%. In order to check the validity of the rapid latex agglutination, 81 stool specimens were examined by the latex agglutination test and 34 (42.0%) of them were found to be positive. Therefore in the diagnosis of G.lamblia the rapid latex agglutination test was less specific with a rate of 58% compared to that of the direct microscopy method. It was concluded that in order to suggest the rapid latex agglutination test as a reliable method, more stool specimens must be examined and this method must be developed further.