Anne sütündeki IgG türü antiviral antikor cevabının araştırılması
The detection of antiviral IgG antibody response in human milk
  1. Tez No: 40362
  2. Yazar: FERAHNAZ TOPLARİŞLETEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜGEN YARKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü. IgG antikoru, CMV, EBV, HSV tip 1, Rubella virus, Human milk, IgG antibody, CMV. EBV, HSV type 1, Rubella virus II
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ANNE SÜTÜNDEKİ IgG TÜRÜ ANTİVİRAL ANTİKOR CEVABININ ARAŞTIRILMASI i. OZ Anne sütü, besleyici özelliğinin yanısıra antimikrobiyal özelliği ile de yenidoğanların beslenmesinde vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Bu çalışmada, anne sütünün CMV, EBV, HSV tip 1 ve Rubella virusuna karşı spesifik IgG antikorlarının varlığı yönünden değerlendirilmesi amacıyla 94 anneye ait serum ve süt örnekleri ELISA ile incelendi. Serum örneklerinin %98.9'unda CMV IgG, %95.7'sinde EBV IgG, %90.4'ünde HSV tip 1 IgG ve %98.9'unda Rubella virusuna karşı IgG antikor cevabı tespit edilirken süt örneklerinde CMV IgG için %12.7, EBV IgG için %9.5, HSV tip 1 IgG için %2.2 ve Rubella virus IgG için %7.4 oranlarında antikor cevabı tespit edildi. Bulgularımız anne sütünde bulunan IgG antikorlarının da anne sütüyle beslenen bebeklerin viral enfeksiyonlara karşı korunmasında rolü olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE DETECTİON OF ANTİVİRAL IgG ANTIBODY RESPONSE İN HUMAN MİLK II. ABSTRACT Human milk is indispensable nutrient with its nutritional and antimicrobial properties for infant feeding. In this study, serum and breast milk samples from 94 mothers wero analyzed for the presence of IgG antibodies against CMV, EBV, HSV type 1 and rubella virus by ELISA. CMV IgG antibody was found in 98.9%. EBV [=G in 95,7%, HSV type 1 IgG in 90.4% and Rubella virus IgG in 98.9% of seru-i samples. CMV IgG antibody response was detected in 12.7%, EBV IgG in 9.s-c, HSV type 1 fgG in 2.2% and Rubella virus IgG in 7.4% of breast milk samples. C-ir results show that, IgG antibodies in breast milk may also have a protective rcse against viral infections for breastfed infants.