Leishmania'nın in-vitro üretilmesi
In vitro cultivation of Leishmania
  1. Tez No: 40372
  2. Yazar: GÜLNAZ ÇULHA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADRİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Leishmania tropica, NNN, Buyyon, RPMI 1640, M-199. VI, Leishmania tropica, NNN, Buyyon, RPMI 1640, M-199. VII
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
oz Dünyanın en önemli sağlık sorunlarından birini parazit infeksiyonları oluşturmaktadır. Son yıllarda, dünyada; sıtma, şistozomiyoz ve toksoplazmozda olduğu gibi leyişmanyozda da artma görülmüştür.. Çalışmada, iki Leishmania susunun farklı besiyerlerine olan uyumu ve duyarlılığı araştırıldı. Bu amaçla Leishmania tropica'mn 55 pasaj devam ettirilen Trop, diğeri 15 pasaj yapılan Harran suşları değişik besiyerlerine ekilerek duyarlılık deneyleri yapıldı. Tüm besiyerlerine 7x1 06 promastigot ekildi. Besiy erlerinden 24 saat ara ile 10 /il örnek alınarak sayımları yapıldı. Buna göre, NNN+RPMI 1640+ %10 sıcakta inaktive edilmiş sığır serumlu ve standard NNN besiyerlerinde en yüksek üreme yoğunluğu elde edildi. Sıvı besiy erinin ise her iki susa da uyum ve dayanıklılık bakımından uygun olmadığı görüldü. Leyişmanyoz tanısında; direkt preparat yapma yönteminin kullanılmasının bazı durumlarda yetersiz kaldığı dikkate alınarak endemik bölgelerde; NNN ve Modifiye edilen NNN besiyerlerinde kültürünün yapılmasının faydalı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN VITRO CULTIVATION OF LEISHMANIA Parasitic infections are among the most important health problems in the world. In recent years, in the world leishmaniosis has also increased as much as malaria, schistomiosis. In this study, the adaptation and sensitivity of two Leishmania isolates to different media were investigated. Sensitivity of two isolates of Leishmania tropica to different culture media was investigated with 55 passages of Trop strain and 15 passages of Harran strains. The density of promastigotes used for cultivation was 7xl06 for each media. 10 /*1 sample, for counting the parasites, was taken at 24 hour intervals. The highest growth rate was obtained with the two media; standard NNN and NNN+RPMI 1640+10% heat inactivated calf sera. Liquid media were found to be unsuitable for both of the isolates in terms of adaptation and resistance. Since the direct thin smear preparations seem to be insufficient for diagnosis of leishmaniosis in some cases, the cultivation of parasites on standart and modified NNN media was thought to be more sufficient in epidemic areas.