Türkiye Cumhuriyeti'nin iskan siyaseti
- Tez No: 403842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR BAHARÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İskiin, iskan siyaseti, göç, güvenlik, yeniden yerleştirme, Settlement, Settlement Policy, Migration, Security, Resettlement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 430
Özet
“Türkiye Cumhuriyeti'nin İskan Siyaseti”adlı bu araştırma iki ana bölümden oluşmaktadır. Kavramsal çerçeve oluşturmak amacıyla ilk bölümde araştırmada sıklıkla kullanılan kavramlar incelenmekte ve Türkiye' de iskan siyasetinin tarihi geçmişini oluşturan Osmanlı Devleti'nin iskan siyaseti incelenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin İskan Siyasetinin çözümlenmesi başlıklı ikinci bölümde; Cumhuriyetin iskan siyasetini şekillendiren nedenler ve iskan siyasetinin kapsamına giren unsurlar incelenerek iskan örgütlenmesi ve iskanla ilgili yasal düzenlemeler değerlendirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi bir göç tarihidir. Bu çerçevede Türkiye' de i 923 'ten 2000'li yıllara değin yaşanılan göç deneyimi, güvenlik algılaması ve modernleşme süreci, iskan politikasının gelişimi üzerinde bir çok etkiye sahiptir. İskan siyasetinin uygulama örnekleri ise; göçler nedeniyle gerçekleştirilen iskan uygulamalan, güvenlik nedeniyle gerçekleştirilen iskan uygulamaları, yeniden yerleştirme (yeniden iskan) uygulamaları şeklindeki sınıflandırmayla incelenmektedir. İskan siyaseti ve uygulamalarının sosyal, ekonomik ve si yasal sonuçları kısmında ise genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis named“Settlement Policy of the Republic of Turkey”, consists of two main sections. in the first section, the concepts commonly used in the research are examined to create the conceptual framework of the thesis and also Ottoman settlement policy which is histoncal background of settlement in Turkey is evaIuated. in the second section titled“Analysis ofSetdement Policy of the Republic of Turkey”; the reasons that shaped the policy of settlement and factors related to settlement policy as well as settlement organization and the legal regulations related to the settlement are evaluated The history of the Republic of Turkey is the history of migration. In this context, migration experience, security detection and modernization process of Turkey experienced from 1923 to 2000s has had many effects on the development of the settlement policy. Settlement policy practices are also studied by classitying as; the settlement due to migrations, the settlement due to security purposes, and resettIement applications. In the last part of the thesis, economic, social and political consequences of settlement policyand practices are eva\uated in general.