Köpeklerde polyvinyl chlorid plakaların kırık sağaltımında kullanılması üzerine çalışmalar
The Use of polyvinylchlorid (PVC) plates in fracture treatment in dogs
- Tez No: 40388
- Danışmanlar: PROF.DR. O. SACİT GÖRGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: PVC, polimer plastik plaka, osteosentez, köpek, Polyvinylchlorid, polymer plastic plate, osteosynthesis, dogs
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Plaka osteosentezi uygulamalarında, metal plakların tıp hekimliği için yapılanlardan sağlanma zorunluğu nedeniyle, bu malzemelerin hem ölçülendirme, şekillendirme, hemde ekonomik olarak teminlerinin zor olması, bizi pölyvinylchlorid (PVC) malzeme kullanımına yöneltmiştir. PVC malzemeden yapılan plaklarla, kliniklerimize getirilen ve plaka osteosentezi endikasyonu bulunan değişik kırık olgulu köpeklerde plaka ostesentejki yapılarak; bunların klinik ve radyolojik kontrollerle değerlendirilmesi yanı sıra, ayrıca deneysel olgular üzerinde de kırık bölgesi ve çevre dokuların plaklara reaksiyonunun incelenmesi, biomekanik testlerle plakların dirençlerinin ölçülmesi çalışmamızın amaçlarını oluşturmuştur. Çalışmanın materyalini deneysel ve klinik olgular oluşturmuştur. Deneysel çalışma grubunda klinik olarak sağlıklı değişik, ırk ve cinsiyette ortalama 15 kg. canlı ağırlıkta olan 5 köpek kullanılmıştır. Klinik çalışma grubunda ise kliniğimize Ekim, 1991 ile Nisan 1994 tarihleri arasında değişik kırık olguları ile getirilen farklı ırk, yaş, cinsiyet | ve ağırlıkta 17 köpek üzerinde uygulama yapılmıştır. Plakalar piyasada mevcut 2-3 mm kalınlığında PVC borulardan değişik en v0 boylarda testere ile kesilerek hazırlandı ve Benzalkonium chloride (Zefiran)'ın 1 :ı 1500 oranında hazırlanmış sol. içinde 30 dakika bekletilerek dezenfekte edildiler. Operasyonlar plaka osteosentezi kurallarına uyularak gerçekleştirildi. Deneysel olguların belli periyodlarda radyolojik kontrolleri yapıldı. 4, 9, 11, 15, 16 uncu haftalarda köpekler sırasıyla ötenazi edildi. Histopatolojik muayeneleri yapıldı. Ayrıca sağlam kemikler ve osteotomi yapılmış kemikler üzerinde, PVC ve metal plak uygulaması1 sonrası biomekanik test uygulamaları ile plakaların dayanıklılıkları ölçüldü. I Klinik olguların, klinik ve radyolojik kontrolleri yapılarak sonuçlan değerlendirildi. Deneysel olgularda kırık iyileşmesinin kallus oluşumu yani ikinci nevi iyileşme ile şekillendiği radyolojik ve histopatolojik muayenelerle saptandı. Klinik olgularda, 17 olgu'nun yalnız 3' ünde komplikasyon şekillendi:, Kolay temin edilebilmesi, işlenmesinin kolay, ekonomik, yangısal reaksiyon oluşturmaması ve non korozif olması, kemik üzerinde olumsuz etkisinin ; görülmemesi nedeniyle 30 kg. ağırlığa kadar olan köpeklerde PVC plakların güvenle kullanılabileceği kanısına varıldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The use of poiyvinylchlorid (PVC) plates in fracture treatment in dogs This study was carried out to perform the plate osteosynthesis and to evaluate bone healing by radiological and clinical in clinical cases and to observe the reaction of fracture site and adjacent tissue to the plate by histopathological examination and to determine the strength of plates by biomechanical tests in experimental cases. A total of 22 cases of which 1 7 were in the clinical group and the rest were in the * experimental cases group which were used as materials. Five dogs in different breed, sex, and average^ 5 kg. body weight were used in clinical group. They were brought i out with various fractures to our clinics between octobre 1 991 to april 1 994. ı PVC pipes were produced in different sizes 2-3 mm. width were Used in this working. They were sterilizated in Benzalkonium chloride 1:1500 dilution for 30 ' minutes. Operations were based on the plate ostesynthesis method. j Experimental cases were controlled radiologically with a short period. Dogs wore ; euthanasied on the 4, 9, 11, 15, 19 weeks respectively. All were ' examinated histopathologically. Biomechanical tests were made on the compact and osteotomy bone before and after PVC and metal plates application.,, < Clinical and radiological controls of clinical experiments were made and results were evaluated. While secondary healing of fracture were noticed in all cases. It should be added that these findings were also observed radiologically and histopathologically. As a conclusion it was demonstrated that PVC plates can be used succesfully in | dogs up to 30 kg. body weight because of easy providing, easy formation, low coast, being inert and non corrosive, undesirable effect on the bone and bone healing.