Sol-jel prosesinin Ti, Zr ve Al alkolatlara uygulanması ve oluşan ürünlerin yapısının aydınlatılması
- Tez No: 403901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ARPAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metal alkolat, metal alkoksit, sol-jel pı-o sesi ) metal ?H.ü ksi t' lerin hidr"r, U zi, Metal aleoholates, metal alkoxide, sol-gel process) hydroJysis of metal alkoxi des
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde , metallerin yerini alabilecek yeni özelliklere sahip cam , seramik, cam-seramik ve anorganikorganik polimerlerin sentezlenmesi için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bu tür bileşiklerin sentezlenmesinde, metal alkolatlar ve bunların kontrollü bir şekilde ya - pılan hidroli z-kondenz asyon ürünleri kullanılmaktadır. Yeni özelliklere sahip bileşiklerin, metal alkolatlarından sentezlenmesinde '~ol-Jel Prosesi n kul lanılmaktadır. Bu prcses s on yıllarda hızlı bir şekilde geliştirilmektedir. Bu çalışmada, metal alkolat olarak Titanın degişik alkolatları, Ti (QP?) 4' TiWBuİ)41, ile ZrWPr n)4 ve Al(OBuS~ seçilmiştir. Metal alkalatlar sırayla; a) dogrudan su ile hidroliz edilerek", b) kelat ligant özelligi olan metakrilik asit ile kompleksleştirilerek, c) kompleksleşti rilmiş metal alkolatlar su ile hidroliz edilerek, hid - roliz - k o ndenzasyon tepkimeleri incelenmiş, her bir ba - samakta oluşan ürünler belirlenmiştir. Hidroli z kondenzasyon tepkimelerin gidişi ve oluşan ürünlerin yapısının belirlep~esinde; Karl-Fischer Titrasyonu) NIR- , JR-) H- NMR, 13C_NMR spektroskopileri) GaZ Kroma ografisi> Termal Gravimetri, Ayr.lffiS.'!l Isıl A~aliz ve Element A~aliz ~öntemleri kullanLlmıştır.
Özet (Çeviri)
At pr esent, there has been intensi“e 'iIlDrk on synthesizing glass, eeramie , glass-eeramic and inorganic -organic polymers ~ıich will substitute for metals by their new impro”ed propertiers. In synthesis of such compounds, metal alcoholates and their controlled hydrolysis-condensation products are used. Sol-gel process is employed in synthesizing compounds with new properties, from metal alcoholates. In recent years this process has sho~~ a r api d development. In this W-Jrk, various aleoholates of Titanium) [TiCOEt)4' TiCOPrn).p THOPr i)4 ) THOBun).p TiCOBu )4 J) ZrcoP~) 4 and Aı(OBt?~ were ehosen as metal alcoholates. Metal alcoholates were in turn a } directıy hydrolys ed wi th water b) eomplexated with methacrylic acid which has cheIate ligand property c) hydrolysed with water folloved by complexation and the ir hydrolysis-condensation reactions were studied . Finally, identification of each product was realized. The course of hydrolysis-condensaUon reactions were investigated and the structures of the products were jdentified by Karl-Fischer titration, NIR, JR, lH-NMR , 13C_NHR spectroscopies, gas chromatography, thermal gravimetry, differential thermal analysis and elementel analysis ~~re employed to ·investigate the course of hydrolysis-condensation reactions and to determine the ~tLUctures of the products.