Linyit ve taşkömürlerinin bilyalı değirmenle öğütme parametrelerinin karşılaştırılması
Comparision of grinding parameters of lignite and hard coals by ball mill
  1. Tez No: 405125
  2. Yazar: FATİH ERKIRELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEFTUNİ YEKELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit Öğütme, Taşkömürü Öğütme, Öğütme Kinetiği, Kırılma Parametreleri, Lignite grinding, Hard-coal grinding, Grinding Kinetics, Breakage parameters
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, enerji hammaddelerinden linyit ve taşkömürünün bilyalı değirmenle öğütülmesi sonucu, Si (Özgül Kırılma Hızı) ve Bij (Kırılma Dağılım Fonksiyonu) değerleri bulunmuştur. Kuru olarak yapılan öğütme, laboratuar ölçekli çelik bilyalı değirmende gerçekleşmiştir. Kırılma parametreleri; -1700+1180µm, -1180+850µm ve -850+600µm besleme boyut fraksiyonlarının öğütülmesiyle belirlenmiştir. Farklı besleme boyutundaki numunelerin kuru öğütülmesiyle belirli bir süreye kadar birinci dereceden öğütme kinetiği davranışı izlemiştir ve kinetik modele esas olan Si , Bij ve aT değerleri karşılaştırılmıştır. Linyitin öğütülmesi sonucu: Özgül kırılma hızı (Si) değerleri; S-1700+1180=0.72 dk-1, S-1180+850=0.69 dk-1, S-850+600=0.62 dk-1 ve aT=0.70 dk-1 (1000µm deki Si değeri); toplam kırılma dağılım fonksiyonu (Bij) değerleri ise; γ=1.06, β=6.36 ve ∅=0.40 olarak bulunmuştur. Linyit, 3 dakika öğütmeden sonra değirmende yavaşlama etkisine başlamıştır. Taşkömürünün öğütülmesi sonucunda ise: Özgül kırılma hızı (Si) değerleri; S-1700+1180=1.01 dk-1, S-1180+850=0.92 dk-1, S-850+600=0.88 dk-1 ve aT=0.96 dk-1 (1000µm deki Si değeri); toplam kırılma dağılım fonksiyonu (Bij) değerleri ise; γ=1.06, β=5.91, ∅=0.46 olarak bulunmuştur. Taşkömürü, 5 dakika öğütmeden sonra yavaşlama etkisine başlamıştır. Si değerlerinin beslenen tane boyutunun artmasıyla arttığı, γ değerlerinin ise ince fraksiyon bölgelerinde hemen hemen aynı incelikte öğütme ürünü meydana getirdiği görülmektedir. Linyitin taşkömürüne göre daha yavaş kırıldığı, Si ve aT değerleriyle görülmektedir. Yavaşlama etkisi ise linyit için bu değerlerle uyumlu olarak daha erken başlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, specific rates of breakage (Si) and primary breakage distribution function (Bij) values of energy raw materials that are lignite and hard coal were found by a ball milling. Dry grinding tests were carried out in a laboratory size steel ball mill. Breakage parameters were obtained from the grinding of -1700+1180µm, -1180+850µm and -850+600µm feed size fractions. First-order breakage behavior was observed until a certain time of grinding and Si, Bij and aT values were compared based on the Kinetics model. The specific rates of breakage of lignite (Si) wer efound to be S-1700+1180= 0.72 min-1, S-1180+850= 0.69 min-1, S-850+600= 0.62 min-1 and aT= 0.70 min-1 ( which the Si value at 1000µm); Cumulative breakage distribution function values (Bij) of lignite were γ=1.06, β=6.36 and ∅=0.40. After 3 minutes of grinding, lignite was reached slowing-down effect in themill. The specific rates of breakage of hard coal (Si) were found to be S-1700+1180= 1.01 min-1, S-1180+850= 0.92 min-1, S-850+600= 0.88 min-1 and aT= 0.96 min-1 (which the Si value at 1000µm); Cumulative breakage distribution function values (Bij) of lignite were γ=1.06, β=5.91 and ∅=0.46. After 5 minutes of grinding, hard coal was reached slowing-down effect in the mill. Si values increase as the feed size fractions increase for both of the samples, theγ values which are the fineness factor were obtained almost the same quantity. Lignite is ground slower rate than the hard-coal samples studied by means of S and aT values obtained experimentally. The slowing down effect for lignite was seen at shorter grinding times with a good agreement of the experimentally obtained parameters.