Kentsel açık-yeşil alan stratejilerinin belirlenmesi: Güzelbahçe (İzmir) ilçesi örneği
Identifying of urban open green space strategies: The case study of Guzelbahce (Izmir)
- Tez No: 405296
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF HEPCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık-yeşil alanlar, açık-yeşil alan analizi, açık-yeşil alan stratejileri, stratejik planlama ve yönetim, peyzaj yönetimi, Güzelbahçe, Open green space, open green space analysis, open green space strategies, strategic planning and management, landscape management, Güzelbahçe
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Kentsel açık-yeşil alanlar; halkın yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyen ve kentleri pek çok açıdan daha yaşanabilir kılan mekanlardır. Ancak kentlerimizde açık-yeşil alanların; yasalar ile düzenlenen standartlarda olmadığı, dengeli bir dağılım göstermediği, toplumun rekreasyon ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve ekolojik değerinin yetersiz olduğu görülmektedir. Çalışmanın amacı; kentlerimize uygun ve ekolojik yönden sürdürülebilir açık-yeşil alan stratejilerinin oluşturulması ve uygulanmasıdır. Bu kapsamda Güzelbahçe ilçesi araştırma alan olarak seçilmiş, ilçede 2012-2014 yılları arasında planlama ve uygulama çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar kendi içerisinde dört aşamadan oluşmaktadır bunlar; halkın katılımının formüle edilmesi (anket çalışması), açık-yeşil alan tipolojisinin belirlenmesi, mevcut duruma yönelik SWOT analizlerinin yapılması ve geleceğe yönelik açık-yeşil alan stratejilerinin belirlenmesi ve uygulama önerileridir. Çalışmanın sonucunda; ilçede kişi başına düşen açık-yeşil alan miktarı belirlenmiş, açık-yeşil alanların nitelik değerlerinin yetersiz olduğu tespit edilmiş ve çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban open green spaces positively affect people's quality of life and make cities more livable. However, it is a fact that the standard of open green spaces; are usually lower than minimum standards, do not have a balanced distibution, are not sufficient enough to meet the society's basic needs and have very limited ecological value. The main purpose of this thesis is combining and implementing appropriate and ecologically sustainable open green spaces strategies for our cities. For this issue, Güzelbahçe district was selected fort the field study and planning & implemention studies were held between 2012–2014. Studies are combined in 4 steps; formulation the participation of people (the survey), identification the open green space typology, making a SWOT analysis for the current situation and identification and implementation of recommendations for the future open green spaces strategies. The results of the study; determined the amount of open green space per capita in the district, it has been found to be insufficient to quality values of open green space and solutions have been developed.