Avrupa Birliği'nde rüzgar enerjisi politikaları ve Türkiye karşılaştırması
Wind energy policies in European Union and the comparision with Turkey
  1. Tez No: 405306
  2. Yazar: UFUK BERKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar, Yenilenebilir Enerji, Avrupa Birliği, Türkiye, Enerji Politikası, Wind, Renewable Energy, European Union, Turkey, Energy Policy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Enerji, günümüzde insanoğlunun vazgeçilmez gereksinimlerinden olup yeterli düzeyde ve çevresel değerleri tehdit etmeyen enerji sağlama ve kullanma toplumların en önemli sorunudur. Ülkelerin büyüme çabaları son yüzyılda tüm dünyada enerji talebini arttırmış ve enerji üretiminde en çok tercih edilen fosil kaynaklı yakıtların kullanımı artmıştır. Ancak, petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil enerji kaynaklarının rezervlerinin sınırlı oluşu ve zamanla tükenmesi tüm dünyayı yeni enerji kaynaklarının bulunmasına yöneltmiştir. Fosil yakıtların sınırlı rezervlerinin tüketilmesi ve çevresel etkileri yüzünden yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtların sahip olduğu arz güvenliğini tehdit etme, sera gazları salınımına sebep olarak iklim değişikliklerine neden olma, dışa bağımlı olma, cari açığa neden olma gibi dezavantajlara sahip değildir. Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke olup, enerji ihtiyacının yarıdan fazlasını ithal etmekte ve bu da ülke ekonomisi üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Ülkenin sahip olduğu fosil kaynakları enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir. Türkiye, önemli ölçüde yenilenebilir enerji ve özellikle de rüzgar enerjisi potansiyeline sahiptir. Enerji talebinin karşılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli şekilde kullanılması gerekmektedir. Hem çevre kirliliği hem de sürdürülebilir bir kalkınma için enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının hızla arttırılması kaçınılmazdır. Bu tez kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye enerji politikaları incelenmiştir. Bu politikalar kapsamında yenilenebilir enerji kaynakları ve bunun özelinde rüzgar enerjisine ilişkin politikalar, son güncel durum ve gelişmeler ortaya konularak Türkiye için karşılaştırma yapılıp, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The using and providing of environmental and adequate energy is today human beings' indispensable requirement is one of the most important issues of societies. Efforts spent for economic growth has increased energy demand of the World in last century which also led to an increase in usage of fosil fuels. But, the limits and depletion of the energy resources like oil, coal and natural gas led the whole world to find new energy resources. As a consequence of the environmental effects and the consumption of limited reserves of fosil fuel, the attention to renewable energy sources has increased. Renewable energy resources don't have the disadvantages like threating supply security, climate change caused by greenhouse gas emissions, being dependent on foreign, and causing current account deficit. Turkey is dependent on foreign energy supply and imports more than half of the energy need, which, in return, has a negative effect on the economy of the country. The fossil sources of the country are not enough to meet the need. Turkey has great renewable energy and especially wind energy potential. To meet the demand on energy sufficiently, renewable energy sources should efficiently be handled. For this reason, it is unavoidable that the portion of the renewable energy sources among the others should be raised for the sake of environment pollution and sustainable development. In this thesis, the European Union and Turkey's energy policies have been investigated. Under this policy, renewable energy sources and especially wind energy sources policy, the last situation and recent developments are put forward and made comparisions and suggestions for Turkey.