Aydın yöresinde yayılış gösteren Acrida ungarica (Herbst, 1786) (Acrididae)'nın karyotip analizi
Karyotype analysis of Acrida ungarica (Herbst, 1786) (Acrididae) deployed in the Aydin region
- Tez No: 405365
- Danışmanlar: PROF. SERDAR KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Acrida ungarica, kromozom, karyotip, Orthoptera, kiyazma frekansı, Acrida ungarica, chrosome, karyotype, Orthoptera, chiasma frequency
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Acrididae ailesinin Acridinae alt familyasına ait Acrida ungarica türünün karyotipi (kromozom sayısı, kromozom morfolojisi ve kromozom uzunlukları) incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda, türün kromozom sayısı 2n♂=23 (XO) olarak bulunmuştur. Otozom kromozomlarının hepsi ve X kromozomunun akrosentrik yapıda olduğu belirlenmiştir. Beş bireyle yapılan sayımlar sonucu ortalama kiyazma frekansı 16.39 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the karyotype of the Acrida ungarica species (Chromosome number, chromosome morphology and chrosome lengths ) belonging to the Acridinae sub family of the Acridiae family was examined. As a result of these examinations, the species number of chromosome was determined as 2n♂=23 (XO). It was found that all of autosomal chrosomes and X chrosome had an acrocentric structure. As a result of counting carried out on five individuals, the mean chiasma frequency was found to be 16,39.