Abdurrazzâk'ın tefsirindeki musannefine ziyade Mekke Dönemi merfu rivayetlerin değeri
Evaluation merfu narrati̇on in the Abdurrazzâk's Commentary at Mekke Period
  1. Tez No: 405481
  2. Yazar: KHALİL OROT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdurrazzâk, Mürsel, Merfu, Rivayet, Mekkî, Tahric, Tenkit, Abdurrazzâk, Mursel, Marfu, Story, Mekke, Exractıon, Critism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmamızın konusu Abdurrazzâk'ın Musannef'ine Ziyade Mekkî Surelerin Tefsir'indeki Merfu Rivayetlerin hadis ilmi açısında değeridir. Araştırma, giriş, iki bölüm, bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Araştırmanın önemi, konusu, yöntemi sınırı ve kaynaklarına yer verilmiştir. Birinci bölümde Abdurrazzâk'ın hayatı, ilmî kişiliği, eserleri ve el-Musannef ve Tefsir'inde ki rivayet metoduna yer verilmiştir. İkinci bölümde, Zerkeşînin sureleri nüzul tertibine göre rivayetleri tasnif, tahric, isnad ve metin tenkidi ve tahlili ayetle arasında ki, muhtava ve zaman açısından irtibata işaret edilmiştir. Her rivayetle ilgili ulaşılan tespit sonuç olarak ifade edilmiştir. Sonuçta araştırma sürecinde elde edilen bilgiler ve tesbitler genel bir değerlendirme yapılarak Abdurrazzâk'ın Tefsir'inde rivayetleri hadis ilmi açısından ne ifade ettiği özet olarak değerlendirimiştir.
Özet (Çeviri)
Our reseach topic is Evaluatıon Merfu Narration in The Abdurrazzâk's Coomentary At Mekke Perıod.This research consist of input, two seectıon and a result. İn the Introductıon has the important of the reserach, subjuct, method and reseraches. In the first part explain Abdurrazzâk's life, scientific personality, works, teachers, students and narrated in the commentary. in the scond part explaınsverses of the Zekshi according to the arrangement of the elevated remour, exractıon, critisim for between analysis and verse. Every remour abouth of result determinatıon expressed.In the last chapter, in formatıon of the process of ınvestıgatıon and ındentfy a general evalatıon from Abdurrazzâk's commentary of story represent forms of hadith.