Benjamin'in Seyahatnâmesi'nin (1165 - 1173) adlı eserinin tercüme ve değerlendirmesi
Translation and evaluation of the work Benjami̇n's Travel Book (1165 - 1173)
- Tez No: 405480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AĞARI, YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Benjamin'in Seyahatnâmesi, Benjamin, Yahudi, Tevrat, Dâvûd, Benjamin's Travel book, Benjamin, Judaism, Torah, David
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ortaçağ'ın önemli kaynakları arasında yer alan eser, Yahudi ve İslâm tarihî açısından önemli bilgiler içermektedir. Eserde Yahudilerin nüfusları, meslekleri, ibadet yerleri ve ileri gelen din âlimleri hakkında bilgiler bulunmaktadır. Benjamin gezdiği bölgelerde şehirler, şehirlerarası mesâfeler ve şehrin ticaret hacminden bahsetmektedir. Benjamin'in İslâm şehirlerindeki gözlemleri dönemin İslâm dünyasının toplumsal, kültürel ve siyasi tarihîne ilişkin orijinal bilgiler sunmaktadır. Eserde, Epikurus, Sâmiri gibi Yahudi dinînden ortaya çıkan mezheplerle ve Dürzî, Haşhaşî gibi İslâm dünyasında ortaya çıkan inançlarla ilgili rivayete dayalı bilgiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The work, which is one of the most important sources of Middle Age, contains important information about jew and Islamic history. There contains information about jews population, jobs, prayer halls and notable reverends in this work. It mentions about the regioons to which Benjamin travelled, interprovincial distances and the trade potential of the city. Benjamin's observations in Islamıc cit reflect original information about social, cultural and political history of the Islamıc wold during that period. There is rumoured information, in the work, , about sects emergin from judaism such as Samaratanism and Epicureanism as well as sepatist beliefs emerging from Islamıc wold such as Durze And Assasins.