Abdurrazzâk'ın Tefsirindeki musannefine ziyade Medine Dönemi merfû rivayetlerin değeri
Value of Medina era merfû narrations in addition to musannefin of Abdurrazzâk's Tafsir
  1. Tez No: 405482
  2. Yazar: ADİL ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdurrezzâk, Rivayet, Medeni, Tahrîc, Tenkid, Abdurrezzâk, Rivayet, Medeni, Tahrîc, Tenkid
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tezde meşhur muhaddis ve müfessir Abdurrezzâk b. Hemmâm es-San'ânî'nin Tefsîru'l-Kur'ân adlı esrinde yer alan ancak Musannef'in de bulunmayan merfû rivayetlerin hadis ilmi açısından değeri ele alınmıştır. Bu çalışma, rivayetleri araştırma, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın önemi, konusu, yöntemi ve sınırı; araştırmanın kaynakları verilmiştir. Birinci Bölümde Abdurrezzâk'ın hayatı, ilmî kişiliği, eserleri ve tefsirinde rivayet metodu yer almaktadır. İkinci bölümde, Zerkeşî'nin sureleri nüzul tertibine göre rivayetlerin tasnifi, tahrîci, tenkidi ayet ve hadis arasında muhteva ve eş zamanlılık açısından bağlantıya kısaca işaret edilmiştir. Rivayetlerin mütâba'ât ve şevâhidlerinin, isnad karşılaştırmaları, rical tenkidi ve râvilerin cerh ve tadil kaynaklarından istifade ederek değerlendirmesi; metin tenkidi ve ziyâdelerin tahlili ve şerhlerden istifade edilerek değerlendirildi. Sonuçta ise, araştırma sürecinde elde edilen bilgiler ve tespitler özet olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Topic of this thesis is evaluation of merfû narrations not in Musannefin but in Tefsîru'l-Kur'ân written by famous hadith and tafsir scholar Abdurrezzâk b. Hemmâm es-San'ânî. This study have introduction, two chapters and conclusion sections.In the introduction the importance of study, its methodology and constraints and sources of this study are the topics. In the first section, the life of Abdurrezzâk, his intellectual biography, his works and his methodology of tafsir are the topics.In the second section, in accordance with Zerkaşi's methodology, classification, citiation and critisims of narrations have been done. Relation between verses and hadiths in terms of content and concurrency have also been briefly pointed out. Mütâba'ât and şevâhid of narrations have been expressed and comparison of isnads have been held. Critics of rical have been evaluated with benefiting from sources of cerh and tadil. Critics of text have been held with benefiting from commentaries.In the conclusion section, information and conclusions held during study are the topics.