Kur'an'da Peygamberimize verilen değer
The value given to the Prophet by the Qur'an
- Tez No: 405487
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur‟an, Peygamber, Hz. Muhammed, Değer, Qur'an, Messengers, Prophet Muhammad (PBUH), value
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yüce Allah dünya hayatında insanlara rehberlik etmeleri için, yine insanlar arasından peygamberler seçmiĢtir. Ahlakta ve her türlü fazilette bu peygamberler, insanlık âleminin en üstünleridirler. Kur‟an‟ın ifadesiyle peygamberler arasında da derece farkı vardır. Bu çalıĢmanın amacı, Yüce Allah‟ın ahlakını övmesiyle, Ģânını yüceltmesiyle, ona itaati kendisine itaat, ona biat etmeyi kendisine biat ve ona isyanı kendisine isyan saymasıyla; ismi yerine nebîlik ünvanıyla hitap etmesiyle, müminlere onu kendi nefislerinden bile evlâ görmelerini, ona saygı duymalarını ve ona salavat getirmelerini emretmesiyle; onu müminler için bir nîmet, âlemler için bir rahmet kılmasıyla; sadece onun ömrüne yemin etmesiyle, mahzun olduğu zaman onu teselli etmesiyle, her zaman ve herkese karĢı onu desteklemesiyle; Makâmı Mahmud ve Kevser nîmetleriyle serfiraz ve nebîlerin sonuncusu kılmasıyla; geçmiĢ ve geleceğini bağıĢmasıyla, hanımlarını müminlerin anneleri, ümmetini en hayırlı ümmet kılmasıyla ve en yüce kitab olan Kur‟an‟ı ona vermesiyle, Kur‟an‟da Hz. Muhammed (s.a.v.)‟e verilen değeri ortaya koymaktır. Kaynak olarak temel tefsir kitaplarına, Ġslam Hukuku ve Ġslam Akâid kitaplarına müracaat edilmiĢtir ve tezimiz 110 sayfadan oluĢmaktadır.
Özet (Çeviri)
Allah has chosen messengers among human beings to guide them in their lives in the world. In terms of morality and virtue, these messengers are the most outstanding examples of humanity. According to Qur'an, there are differences in degree among the messengers. The aim of this study is to put forth the value given in Qur'an to the Prophet (PBUH) by Allah's praise for his morality, exalting his glory, regarding obedience to him as obedience to Himself, submission to him as submission to Himself and disobedience to him as disobedience to Himself; addressing him by his prophetic title rather than his name, ordering believers to regard him as preferable to themselves, to respect him and to say salawat for him; making him a blessing for believers and mercy for the worlds; swearing on his life, consoling him when sad, supporting him all the time and against all people; exalting him with the blessings Maqam-i Mahmud and Kevser, and making him the last one of the messengers; forgiving his past and future; making his wives the mothers of believers and his ummah the most favourable ummah, and giving him the Qur'an, the most sublime book. The main reference books are the basic interpretation books and books on Islamic law and belief. The thesis consists of 110 pages.