H. 1291 Vilâyet-i Tuna Sâlnâmesi'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcripti̇on and evaluation of H. 1291 Tuna City's Year Book
  1. Tez No: 405486
  2. Yazar: SEMRA ÇERKEZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tuna Vilayeti, Vilâyet Sâlnâmeleri, Osmanlı Devleti, Tuna city, The City Year Books, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Vilayet Sâlnâmeleri, Osmanlı Devletinin XIX. Yüzyılın ikinci yarısı ile XX. yüzyılın başlarında neşredilmiş yıllıklarıdır. Yerel tarih açısından önemi büyük olan bu yıllıklar, sosyo - ekonomik yapı ile vilayet ve bağlı birimlerin kurumsal yapısı hakkında detaylı bilgiler içermektedir. Bu çalışma, H.1291 yılı Vilâyet-i Tuna Sâlnâmesi'nin transkripsiyonu yapılarak, Tunâ Vilâyeti'nin idâri yapısı, burada bulunan kurum ve bu kurumlarda görev almış kişiler ile Tunâ Vilâyeti'nin coğrafi özellikleri, ulaşımı, nüfus yapısı, ekonomik durumu ve eğitim-öğretim durumu gibi konular hakkında bilgiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
The city year boks are the notebooks wich were discovered in the second half of XIX. th century and the beginning of XX. th century, these year boks that are highly impartont in view of local history include detailed knowledge abaut socia economic structure, the city ant its a trached units corporate structure. Thıs survey as the transcription of Tuna city's year book (1921) is done, includes information about Tuna city's executive structure, avaible corporation and people working here and the city of Tuna's geographic features, transportation, population, economic situtation and topics such education.