Hz. Meryem ile ilgili rivayetlerin incelenmesi
Hz. Mary analysis of the transplant about
- Tez No: 602638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mary, Hadiths, Judaism, Christian, Islam
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Hz. Meryem, İslam âleminde olduğu kadar Hıristiyan ve Yahudiler için de önemli bir figürdür. Ona verilen önem Hz. İsa'nın annesi olmasından, Allah tarafından seçilmesinden ve âlemlerdeki kadınlara üstün kılınmasından kaynaklanmaktadır. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem tarafından da hadislerde övülmüş; kemâle ermesinden, âlemlerdeki kadınlara üstün kılınışından, kadınların en hayırlısı oluşundan bahsedilmiştir. Çalışmamızda Hz. Meryem'in hayatına kısaca değindikten sonra hakkındaki hadisleri vermeye çalıştık. Çalışmamızın temelini onunla ilgili söylenen hadisler oluşturmuştur. Bu bağlamda Hz. Meryem'in hayatından, mabed günlerinden, Hz. İsa'ya hamile kalmasından, doğumdan sonra yaşananlardan, hem İslam hem de Hırıstiyan literatüründeki öneminden kısaca bahsedip özelde Kütüb-i Sitte'dekiler olmak üzere Hz. Meryem'in Cennet'te Hz. Muhammed ile nikâhlanacağını bildiren hadis gibi dikkatimizi çeken hadisleri vermeye çalıştık. Hıristiyan kutsal metinlerine göre Meryem, İsa'yı doğurduğu için hürmete layık olarak görülmüştür. Erkek egemenliğinin hâkim olduğu Yahudi litaratüründe de kendini dine adayan ilk kadın olarak görülmüştür. Yahudi kültüründeki Meryem'in yeri onların Hz. İsa ile ilgili görüşlerinden kaynaklanmaktadır. Onlara göre İsa, Galileli dindar ve zâhid bir Yahudidir; ancak o yeni bir şey getirmemiştir; onun getirdikleri Tevrat'ta bulunan şeylerin tekrarıdır. Anahtar Kelimler: Hz. Meryem, Hadis, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam
Özet (Çeviri)
The importance given to Mary is due to the fact that she was the mother of Jesus, that she was chosen by God, and the she was superior to the all the other women. Our prophet mentions about her reaching perfection and her being the most superior and most auspicious of all the women in his hadiths. After briefly mentioning who Mary was, we are now going to try give the hadith mentioning about her. The basis of our study is all the hadith collection about her life. In this context, upon concisely talking about Mary's life, her days of prayer, her conception to Jesus Christ, what happened after the birth and her importance in both Islamic and Christian literatures, we have tried to give the readers the hadith particularly from the most famous hadith collection in the Islamic world known as“ Kutub-ı Sitte ”hadith where Mary will marry Muhammad in heaven that caught our attention. Mary was deemed worthy of reverence for giving birth to Jesus. In the Jewish literature, dominated by male domination, he appeared as the first woman to devote himself to religion. The importance of Mary in the Jewish tradition stems from her views on Jesus Christ. According to them he is a devout Jew from Galilee and he did not bring anything new. What he brought is already in the Torah itself.