Geçmişten günümüze törensel bir yemek: Keşkek
From past to present a ceremonial meal: Keşkek
  1. Tez No: 405494
  2. Yazar: İBRAHİM ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Bilimi (Folklor), Nutrition and Dietetics, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Keşkek, Herise, Tören, Dibek, Gelenek, Kültür, Sanat, Kesgah, Herise, Ceremony, Mortar, Tradition, Culture, Art
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sadece fiziksel ihtiyaçlarımızı gidermeye yönelik bir eylem olarak düşünemeyeceğimiz yemek olgusu, muhteviyat, pişirme teknikleri ve sunum gibi faktörler nedeniyle somut; etrafında şekillenen gelenek, görenek, örf, adet ve çeşitli dini ritüeller nedeniyle soyut kültürel öge olarak ele alınmalıdır. Türk ve dünya mutfakları incelendiğinde birçok yemeğin fizyolojik ihtiyaçları karşılamaktan başka göze, kulağa ve insanın iç dünyasına hitabeden sosyolojik ve sanatsal birçok işlevi olduğu görülür. Türk mutfağının geleneksel tatlarından keşkek yemeği söz konusu işlevleri, somut varlığı etrafında şekillendiren önemli bir örnektir. Anadolu'nun birçok yöresinde başta düğün, sünnet ve cenaze gibi törensel organizasyonların vazgeçilmez lezzeti olarak karşımıza çıkan keşkek, üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar çevresinde şekillenen sözlü anlatımlar, sözlü gelenekler, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, ritüel ve festivaller açısından üzerinde düşünülmesi gereken somut olmayan kültürel bir mirastır.
Özet (Çeviri)
Not only must food be evaluated as an act of fulfilling our pyhsical needs but it also must be considered as one of the key elements of non-pecuniary culture with the factors such as cooking and service styles as well as traditions and religion when the food is analyzed either in Turkish cuisine or on a global scale, it is observed that it functions as a sociological and artistic phenomenon appealing to the eye, the ear and the inner world of a person apart from satisfying the physical needs. Keşkek, as one of the traditional dishes in Turkey, is a good example for the formation of the cultural elements mentioned above. It is commonly seen in various parts of Turkey in ceremonies such as wedding, circumcision feasts and funerals. From the beginning till the end, it is a non-pecuniary heritage on which a lot can be commented with oral expressions and traditions, performance and social practice.