Kazan Tatar destanlarında birey, aile, toplum, devlet yapısı
Individual, family, community and state system in Kazan Tatarian epics
  1. Tez No: 405495
  2. Yazar: YAVUZ ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tatar Destanları, Birey, Aile, Toplum, Devlet, Tatar Epics, Individual, Family, Society, State
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kazan Tatar Destanlarında Birey, Aile, Toplum, Devlet Yapısı adlı çalışmamızda destan metinlerinin toplum yaşantısına yansımasının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Türk Dili Kurumu yayınları arasından çıkan Tatar Destanları I-II adlı eserler ve Rüstem Sulti'nin hazırladığı Edigey Destanı adlı çalışması incelenmiş ve değerlendirmeler bu eserler üzerinden yapılmıştır. Çalışmada Kazan Tatarları'nın tarihi, kültürü, edebiyatı ve Tatar Boyları hakkındaki bilginin yanısıra,“destan”kavramı ve Tatarların destancılık geleneği üzerine yapılan incelemeler de özetler halinde verilmiştir. Tezin başlığı doğrultusunda tespit edilen bulgular, belirlenen başlık ve amaç doğrultusunda bir incelemeye tutulmuş, destan metinlerinde birey, aile, toplum, devlet yapısı incelenen metinlerden hareketle ortaya çıkarılmaya çalışıltır. Bu bölümlerin sonunda ise sonuç ve kaynakça bölümü yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This study,“Individuals, Family, Society and State Structure in Kazan Tatars' Epics”aims to analyze the reflection of works of epic on the community life. In this regard,“Tatar Destanları I-II”published by Türk Dili Kurumu (Turkish Language Institution) and“Edigey”by Rüstem Sulti has been studied, and evaluations have been made upon these works of literature. In addition to the information of history, culture and literature of Kazan Tatars and Tatar tribes, the concept of“epic”and researches on epic tradition of Tatars have been summarized. Findings, obtained from the works of epic regarding individuals, family, society and state structure, have been analyzed in line with the title of the thesis. At the end, conclusion and reference sections are present.