Hilmi Ziya Ülken'in edebî dünyası ve romanlarının incelenmesi
Examination of Hilmi Ziya Ülken's literary world and his novels
- Tez No: 405511
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Edebiyat, Roman, Hilmi Ziya Ülken, Yarım Adam, Posta, Art, Literature, Novel, Hilmi Ziya Ulken, Yarim Adam, Posta Yolu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada, Hilmi Ziya'nın sanat ve edebiyatla ilgili görüşlerine yer verildiği gibi, Türk edebiyatına katkıda bulunduğu romanları değerlendirilmiştir. Hilmi Ziya, sanat ve edebiyatla ilgili yüzlerce makale ve kitap yazmıştır. Onun bu konuda verdiği makaleler ve kitaplar temin edilmiş, yapılan değerlendirmeler sonunda yazıların içeriklerinden çalışmanın alt başlıkları oluşturulmuştur. Hilmi Ziya'nın sanat anlayışı, edebiyat sahası ve edebî türler hakkındaki düşünceleri verildikten sonra, onun teorik bilgilerinin uygulamaya koyulduğu romanları incelenmiştir. Bu romanlar, aslen tamamlanmamış bir nehir romanın parçalarıdır. Sekiz romandan oluşan serinin iki kitabı, Yarım Adam ve Posta Yolu yapı ve tema açısından incelenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Hilmi Ziya'nın sanata yaklaşımını ve sanatçı kişiliğini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study we dealt with Hilmi Ziya's art and literature opinions as well as his novels that are contributed an intellectual approach the Turkish literature. Hilmi Ziya wrote hundreds of articles and a lot of books subjected to his opinions about the art and literature. This entire document gathered up and then the subtitles of this study were determined by evaluating the main principals of all of these writings. After being given Hilmi Ziya's art perception and his opinions for literature and literary genres, the novels that belong to him were examined by his theoretical approaches. These novels are essentially a part of a novel sequence which was not accomplished. The two of this cycle which combines of eight novels, Yarım Adam and Posta Yolu were examined by the structure and theme. Consequently, this study aims to deduce Hilmi Ziya's artistic character and approach for literature.