Examining dark triad in interpersonal context: Their relationship with risk - taking, self - presentation and self - conscious emotions
Karanlık kişilik özelliklerinin kişilerarası bağlamda risk alma, kendini sunma ve öz - farkındalık duyguları ile ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 405512
- Danışmanlar: DR. GALİP HASAN BAHÇEKAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Karanlık üçlü, narsisizm, Makyavelizm, psikopati, kişilerarası risk alma, sosyal risk alma, etik risk alma, statü-odaklı risk alma, kendini sunma, öz farkındalık duyguları, dark triad, narcissism, Machiavellianism, psychopathy, interpersonal risk taking, social risk taking, ethical risk taking, status-driven risk taking, self-presentation, self-conscious emotions
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı Karanlık Kişilik Özelliklerinin kişilerarası bağlamda keşfedilmesi ve kişilerarası risk kavramı altında bulunan, etik risk alma, sosyal risk alma, statü odaklı risk alma değişkenleriyle ilişkisinin incelenmesidir. Buna ek olarak, Karanlık Kişilik Özelliklerinin kendini sunma ve öz farkındalık duyguları olarak adlandırılan benlik kavramları ile ilişkisi incelenmektedir. 171 kadın 175 erkek olmak üzere toplam 346 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmada kullanılan materyaller, demografik bilgi formu, Statü odaklı risk alma ölçeği, Alan odaklı risk alma ölçeği, Revize edilmiş Kendini Sunma Ölçeği, ve Uygunluk Endişesi Ölçeği'dir. Çalışmada kullanılan analizler doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve çoklu lineer regresyon analizidir. Çalışmada bulunan temel sonuçlara göre her Karanlık Kişilik Özelliği statü-amaçlı risk alma ile pozitif yönde ilişki gösterirken sosyal risk alma ile negatif ilişki göstermektedir; fakat sadece Makyavelizm ve psikopati etik risk alma ile pozitif ilişki göstermektedir. Kendini sunma davranışı hem açgözlü hem de koruyucu stillerle narsisizm ve Makyavelizm ile pozitif yönde ilişki gösterirken psikopati sadece koruyucu stil ile pozitif ilişki göstermiştir. Öz farkındalık duygularıyla olan ilişkiye bakıldığında ise, sadece narsisizm utanç ile negatif ilişki gösterirken, tüm karanlık kişilik özellikleri suçlulukla negatif yönde ilişki göstermiştir. Kibirli gururla olan ilişkide hem Makyavelizm hem psikopati pozitif yönde ilişki gösterirken, gerçekçi gururda ise sadece psikopati negatif yönlü ilişki göstermiştir. Bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine Dark Triad personality traits in interpersonal context by examining their relationship with ethical risk taking, social risk taking and status-driven risk taking which are conceptualized as interpersonal risk taking. Moreover, Dark Triad's relationship with self-concepts is examined, namely self-presentation styles and self-conscious emotions. 346 participants, 171 men and 175 women participated in this study. The questionnaire used in the present study included demographic questions, Short Dark Triad Scale, Status-driven Risk Taking Scale, Domain-specific Risk Taking Scale, Revised Self-Monitoring Scale and Concern for Appropriateness Scale. Confirmatory Factor Analysis, Correlation Analysis and Multiple Linear Regression Analysis were conducted. The main results found in the study were that each Dark Triad trait was positively correlated with Status-driven risk taking and social risk taking, however only psychopathy and Machiavellianism showed positive relationship with ethical risk taking. For the self-presentation, narcissism and Machiavellianism were positively related with both acquisitive and protective styles; psychopathy was only related with protective self-presentation style. For the self-conscious emotions, only narcissism was negatively related with shame; all facets of dark triad were negatively related with guilt. For the hubristic pride, both Machiavellianism and psychopathy were related positively; for the authentic pride only psychopathy showed negative relationship. Results are discussed in the light of literature.