Hava yolu firmalarının sosyal medya mecrasında yayınladıkları reklamların göstergebilimsel açıdan incelenmesi
Semiological analysis of the airline companies' advertisements on social media
- Tez No: 405516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Sosyal Medya, Facebook, Hava Yolu Firmaları, Semiotics, Social Media, Facebook, Airline Companies
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Günümüz toplumunda bireylerin gündelik ve özel hayatlarında yaşadıkları deneyimleri sosyal medya aracılığı ile paylaşmaları, tüm sektörlerin bireylerin ihtiyaçlarına karşılık vermek için yarış içine girdiği reklam içerikli bir sosyal medya anlayışının doğmasına neden olmuştur. Sosyal medya araçlarının kullanım amaçlarına yönelik şekilde farklılaşma göstermesi, reklam faaliyetleri için kullanılacak olan mecranın doğru bir şekilde belirlenmesini gerektirmiştir. Bu açıdan bakıldığında farklı kullanıcı kitleleri barındıran ve dünya çapında en çok kullanılan sosyal ağ olarak bilinen Facebook mecrasında göstergebilimsel uygulamaları kapsayacak reklam örnekleri verilmiştir. Bir sosyal medya reklam içeriğinin farklı reklam iletileriyle ayrışan yönleri, kurumlar arası rekabette bunun yansımaları ve görsel, içerik olarak zenginleştirilmiş bu reklamların göstergebilimsel olarak tüketici üzerindeki etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Göstergebilimin kaynakları kullanılarak yapılan bu çalışmalar, müşteri kitlesinin artmasına; hedef kitlenin düşüncelerini sınırlamaya yönelik bu işaret ve çözümlemeler verilecek hizmet şekli konusunda firmalara da ipuçları vermesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
As the individuals in our contemporary society share their daily experiences in their private lives through social media lead to the creation of an advertisement-based social media concept. The variety of the social media applications generate the relevant field in which the ad-activities will be executed accordingly.In this case, the worldwide popular Facebook networking application hosting various user groups present remarkable examples including visually attractive ad-based applications. The difference of an advertisement in the social media content from the standard advertisements, the related reflections observed in the corporate competition and the effects of these visually enriched advertisements on the consumer, have been detailed in this research. These relevant studies applied making use of the valuable sources of semiotics render a considerable increase in the number of target clients and present remarkable tips for the companies in terms of retaining the control of the target-audience, limiting their deviation from the path and providing cost and time-effective solutions.