Avrupa Birliği'nde sosyal güvenlik uygulamaları ve Birliğe üye ülkelerin sosyal sigorta harcamalarının karşılaştırılması
Social security practices in the European Union and comparing social security spendings of the EU member states
  1. Tez No: 405524
  2. Yazar: MUSTAFA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DİREKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sigortacılık, Economics, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, Sosyal Güvenlik, Dolaşım, Koordinasyon, Europe, Social Security, Movement, Coordination
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Bu yapı, üye devletlerarasında imzalanan uluslararası antlaşmalarla kurulmuştur ve aynı antlaşmalarla bazı alanlarda karar alma ve düzenleme yetkisi üye devletler tarafından AB'ye verilmiştir. Böylelikle, dünyada bir benzeri daha olmayan, tüm üye devletleri ve vatandaşlarını aynı anda, aynı şekilde ve aynı ölçüde bağlayan bir hukuk sistemi meydana getirilmiştir. Bunun yanında kişilerin, malların, hizmetlerin ve sermayenin Avrupa Birliği sınırları içinde rahatça dolaşımının sağlanması için bir iç pazar kurulmuştur. Diğer taraftan Dünyada ve AB'de yaşanan gelişme ve değişmelerden büyük ölçüde iş hayatı da etkilenmiştir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte, işçilerin ve işverenlerin yer değiştirmek zorunda kalmaları küreselleşmenin etkisiyle kişilerin Sosyal Güvenlik haklarını koruyucu bir tür mekanizma ya ihtiyaç duyulmuştur. Küreselleşmenin Sosyal Güvenliğe getirdiği bu boyutun, AB gibi tam entegrasyona yaklaşmış bu birlikte nasıl sağlanmaya çalışıldığı bu araştırmada amaçlanmıştır. Araştırmada AB'nin sosyal güvenlik yapısı irdelenmiş, AB ülkelerinin Sosyal Güvenlik harcamaları karşılaştırılmış, AB ülkelerinin ne gibi sosyal güvenlik problemleriyle karşılaştığı tespit edilmeye çalışılmış ve bu sorunlara alternatif olabilecek çözümler sunulmaya gayret edilmiştir. Daha önceleri serbest dolaşımdaki işçilerin sosyal güvenlikleri ikili anlaşmalarla sağlanmaktaydı. Zamanla ikili anlaşmalarının yerini koordinasyon ilkeleri çerçevesinde, AB idari organlarının yaptığı düzenlemeler almış ve Son zamanlarda ise birliğin yaptığı düzenlemeler birliğe üye ülkeleri daha bağlayıcı hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The European Union is a community formed by the European states and citizens and aims to knit up European people in the economic, political, social and cultural areas. This union was established on international treaties signed by the member states and awarded authority to take decision and regulate in some matters. Accordingly, an unprecedented legal system was created that binded all the member states and citizens simultaneously, in the same way and to the same degree. A domestic market was also formed to facilitate the free movement of persons, goods, services and capital within the European Union. On the other hand, the improvements and changes experienced in the EU and around the world have affected, to a great extent, business life as well. Globalization and technological advancement obliged the movement of employers and employees, which created a need for a mechanism to protect the Social Security Rights of the persons. This study aims to explain how the effect of globalization on social security is dealt with in such a union that moves forward to full integration like the EU. This study examines the social security structure of the EU, compares social security spendings of the EU member states, detects the social security problems faced by the EU member states and offers alternative solutions for these problems. The social security of the employees in the free movement was previously ensured by bilateral agreements. In time, the regulations made by the EU administrative organs within the coordination principles have replaced for bilateral agreements and these regulations have become more binding for the member states recently.