Gaziantep ilinin kültür turizmi potansiyelinin seyahat acentaları tarafından değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A research intended for evaluating cultural tourism potential's in city of Gaziantep by travel agencies
  1. Tez No: 405537
  2. Yazar: MAHMUT BARAKAZI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATINÇ OLCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, Kültür Turizmi, Seyahat Acentaları, Alternative Tourism, Cultural Tourism, Travel Agencies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Son zamanlarda, turistler sadece klasik turizm olarak bilinen deniz, kum ve güneş turizmine katılmayı değil aynı zamanda alternatif turizm hareketlerine katılmayı da tercih etmektedirler. Kültür turizmi en önemli alternatif turizm türlerinden biridir. Bu nedenle, konu ile ilgili araştırmalar son yıllarda hızla artmıştır. Seyahat acentaları özellikleri ve fonksiyonları açısından turizm için önem taşımakla beraber kültürel turizm faaliyetleri üzerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye, kültür turizm potansiyeli bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Gaziantep şehri de doğal güzelliklere, tarihi eserlere ve kültürel değerlere sahiptir. Bu araştırmada, Gaziantep'e yönelik düzenlenen kültür turları seyahat acentaları çalışanları tarafından değerlendirilmiştir Bu araştırmada 2015 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Gaziantep ilinde faaliyet gösteren 78 adet A grubu seyahat acentasında çalışan 190 kişiye anket uygulaması yapılmış ve elde edilen verilerin frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, Gaziantep'e yönelik düzenlenen kültür turlarının yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Bununla beraber gelecek zaman içerisinde seyahat acentalarının Gaziantep iline yönelik kültür turları düzenleme niyetinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Recently, tourists not only take on traditional tourism packages including sea, beach and sunshine facilities, but also prefer to take part in alternative tourism activities. Cultural tourism is one of the most desired kinds of these alternative tourism activities. Therefore, the number of studies regarding this subject has increased in recent times. With their features and functions, travel agencies can play a significant role in cultural tourism activities. Turkey is a rich country regarding its cultural tourism potential. Particularly, Gaziantep province has many natural beauties and historical sites that have cultural value. In this study, some cultural tours to Gaziantep are evaluated by travel agency staff. In this study, 190 staff, which work at 78 A-level travel agencies in Gaziantep, are given a survey about cultural tourism activities in April and May 2015. The results are evaluated according to frequency and percentage analysis. In conclusion, it is determined that cultural tours to Gaziantep are not sufficient. However, it is also observed that the travel agencies intend to organize more cultural tours to Gaziantep in near future.