Hekime yönelik şiddetin Türk basınına yansıması
The reflecti̇on of vi̇olence towards doctors i̇n the Turkish
  1. Tez No: 405693
  2. Yazar: RAHMİ ÜNVANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Hekime Şiddet, Yazılı Basın, Basının Rolü ve İşlevi, Basın-Siyaset İlişkisi, İçerik Analizi, violence towards doctors, the press, the role and function of the media, media-politics relationship, Content Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türkiye'de hekimlere, hasta ve hasta yakınları tarafından zaman zaman şiddet uygulandığı haberleri basınımızda yer almaktadır. Şiddetin ötesinde, hekimlerimizin öldürüldüğü haberleri kamuoyuna yansımaktadır. Yazılı basın organları, hekime, hasta ve hasta yakınları tarafından gösterilen şiddet olaylarına sıklıkla yer vermektedir. Basın organlarının haber ve bilgi verme, kamuoyu oluşturma, gündem belirleme ve dördüncü güç olarak faaliyet gösterme gibi rol ve işlevleri bulunmaktadır. Basın organlarının bu işlevleri hekime gösterilen şiddet olaylarına yönelik kamuoyu oluşmasına yardımcı olmakta ve konuya vatandaşların ve yetkili mercilerin dikkat çekmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda hekimlere hasta ve hasta yakınları tarafından gösterilen şiddet olayları ile ilgili haberler ve köşe yazıları araştırmanın amacı olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, 01 Ocak 2010 ile 31 Aralık 2014 tarih aralığında Cumhuriyet, Hürriyet, Zaman, Yeni Şafak ve Sözcü gazetelerinde yer alan, hekimlere, hasta ve hasta yakınları tarafından gösterilen şiddet ile ilgili yer alan haber ve köşe yazıları içerik analizi yöntemi ile çözümlenmeye çalışılmıştır. Belirtilen tarihlerde ve gazetelerde yer alan haber ve köşe yazıları basın organlarının haber ve bilgi verme, kamuoyu oluşturma, gündem belirleme ve dördüncü güç olarak faaliyet gösterme rol ve işlevleri ile basın-siyaset ilişkisi ve basının ekonomik yapısı perspektifinden analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
News about violence to doctors by patients and significant others in Turkey is present in the media. More than that, the fact that doctors are sometimes killed is made known to the public. Printing press frequently publish news that express doctors are subject to violence by patients and significant others. The media has roles and functions such as giving news and information, setting an agenda and acting as a fourth power. This function of the media raises awareness to the violence towards doctors as well as attracting the attention of citizens and authorities. In this context, news and articles on the violence towards doctors by patients and significant others have been determined as the aim of the study, for this reason, news and articles about such violence in the newspapers Cumhuriyet, Hürriyet, Zaman, Yeni Şafak and Sözcü between 1January 2010 and 31 December 2014 are tried to be solved using the analyis method. The news and articles in the mentioned dates and newspapers are analyzed through our perspective within the framework of the roles and functions of the media including giving news and information, setting an agenda and acting as a fourth power along with the media-politics relationship and the economic structure of the media.