Kinetics of heterogeneous oxidation of ammonium sulfite
- Tez No: 4057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heterojen gaz-sıvı Tepkimesi, Amonyum Sülf it Oksidasyonu. -vii, Heterogeneous gas-liquid Reaction, Ammonium Sulfite Oxidation. -v
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET AMONYUM SÜLFİTİN HETEROJEN OKSİTLENME KİNETİ?l NUFAL, Ahmad Kimya Mühendisliğinde Y. Lisans Orta Doğu Teknik üniversitesi Danışmanlar: Doç.Dr.Türker Gürkan Doç. Dr. İn ci Eroğlu Amonyum sülfitin sulu ortamda gaz fazından aktarılan oksijen ile heterojen oksitlenme kinetiği incelenmiştir. Oksijen tüketim hızı bir karıstırmalı hücre kullanılarak ölçülmüştür. Kobalt katalizör ile hızlandırılan, sistemden alınan ölçüm sonuçları hızlı tepkimeli absorpsion kuramı kullanılarak analiz edilmiştir. Deneysel parametre olarak incelenenler şunlardır: amonyum sülfit derişimi (0.05-1 gmol/1), gaz fazında oksi jenin mol kesri (5-100 %), katalizör derişimi (6.15x10 1.67x10“3 gmol/1), pH (7-9.5), sıcaklık |20-40°C), toplam iyon derişimi (0.5 ve 1.0 gmol/1), ve karıştırma hızı (60-175 rpm). -vi-Sonuçlar tepkime mekanizmasının ve dolayısıyla tepkime hızı ifadesindeki mertebelerin [o2]/Iso, ] ye bağımlı olarak değiştiğini göstermektedir. Sulfite göre mertebe diğeri kritik noktanın altında iki (yüksek [02] / [S03 ] ), kritik noktanın üstünde sıfır (orta [02] / [SO3”] ), ve [S0^']»[S03_]kritik için (düşük [o"]/[S03 ]) -1,2 olarak bulunmuştur. Oksijene göre mertebenin yüksek [o2]/[so3~] için iki değerine kadar -5 yüksekliği bulunmuştur. Katalizör derişiminin 6.25x10 -4 2.5x10 gmol/1 değerleri için katalizöre göre mertebenin bir olduğu bulunmuştur. Çözeltinin pH değerinin tepkime hızı üzerine önemli etkisi bulunmaktadır; Toplam iyon derişimi 0.5 olduğunda en üst hız değerlerine pH'ın 8, 0.81 olduğunda pH'ın 8.2 değerlerinde ulaşılmaktadır. Katalizör etkin ligindeki muhtemel azalmaların ölçümleri etkilemediği belirlenmiştir. Sodyum Sülf it Oksidasyonu için geliştirilmiş olan bir mekanizmanın pH bağımlılığı dışında sonuçların açık lamada başarılı olduğu bulunmuştur. 20-40 C sıcaklık aralığında ve iki değişik derişim bölgesinde tepkimenin aktivasyon enerjisinin 10 ve 4.5 kcal/gmol olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETICS OF THE HETEROGENEOUS OXIDATION OF AMMONIUM SULFITE NUFAL, Ahmad M.S. in Chemical Engineering Middle East Technical University Supervisors :Assoc.Prof.Dr.Türker Gürkan Assoc. Prof.Dr.înci Er oğlu The kinetics of the heterogeneous oxidation of equeous solutions of ammonium sulfite with oxygen transferring from the gas phase was investigated. Experimental data in the form of rate of oxygen uptake was obtained by utilizing a stirred cell. Results obtained from the cobalt catalyzed system was analyzed with the theory of absorption with fast chemical reaction. Experimental parameters were : concentration of ammonium sulfite (0.05-1 gmol/1), mole fraction of oxygen in the gas phase (5-100 %), catalyst concentration (6.25x10“5-1.67x10~3 gmol/1), pE (7-9.5), temperature -iii-(20-40°C), ionic strength (0.5 and 1.0 gmol/1), and stirring speed (60-175 rpm). Results show that the reaction mechanism and consequently the order of the intrinsic rate of reaction was dependent on [O-J/LSCU ]. The order with respect to sulfite was two below the critical point (high [o9J/[s0.j J), 2 2- zero above the critical point (intermediate [o?]/ [S03 ]), and -1.2 for [SO^2]»!^2] ±t (lower [o2]/[S02~]. The order with respect to oxygen was found to be in the range 0-1 for high [02]/ [SO., ], and increasing to two for lower [o2]/[so2-]. The order with respect to catalyst was found to be -5 one in the catalyst concentration range 6.25x10 2.5x10”gmol/1. pH of the solution has a significant effect on the rate; maximum rate values were obtained at pH of 8 for ionic strength 0.5 gmol/1 and at pH of 8.2 at ionic strength 0.81 gmol/1. Catalyst deactivation was found not to interfere with the measurements. A mechanism developed for sodium sulfite oxidation was found to explain the results except for the differences in pH dependence. -iv-The activation energy was found to be 10 and 4.5 kcal/gmol at two different regions of the reaotant concentrations in the temperature range 20-40 C.