Symmetries, conservation laws and multi-hamiltonian structures of a class of nonlinear partial differential equations
- Tez No: 4058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Um çözülebilirlik, simetri, korunum yasaları, çok-Hamiltonlu yapılar
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Doğrusal Olmayan Bazı Kısmi Türevli Diferansiyel Denklemlerin Simetrileri, Korunum Yasaları ve çok-Hamiltonlu Yapıları Hasan Gümral Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bolümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Eriş Eylül 1988, 56 sahife Bu tezde bir çift tam bir-form'dan türetilebilen ve doğrusal olmayan dalga denemelerinin simetrileri ve korunum yasaları tartışmıştır. Bu tür denklemlerin son suz sayıda simetrileri ve korunum yasaları, ikinci dereceden doğrusal olan kısmi türevli denklemlerin çözümü olarak verilmiştir. Birinci Hamilton yapısından başlanarak, ikinci bir Hamilton yapısının varlığı için gerek ve yeter koşul elde edilmiş ve ikinci Hamilton operatörünün yalnızca ilk Hamilton fonksiyonundan kurulabileceği gösterilmiştir. Bu yöntem Euler, Poisson, Bom-Infeld, gas dinamiği ve doğrusal olmayan ortamlarda dalga yayılımı gibi fiziksel denklemlere uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Symmetries, Conservation Laws and Multi-Hamiltonian Structures Of a Class Of Nonlinear Partial Differential Equations Hasan Gfimral M.S. in Physics Supervisor. Assoc. Prof. Dr. Ahmet Eriş September 1988, 56 pages Symmetries and conservation laws of a class of nonlinear wave equations which can be characterized by a pair of exact one-forms are discussed. Infinitely many symmetries and conservation laws of these equations are exhibited as solutions of linear second order differential equations. Starting from a primary Hamiltonian structure the necessary and sufficient condition for the existence of a second Hamiltonian structure is obtained and it is shown that the second Hamiltonian operator can be constructed solely from the first Hamiltonian function. The method is applied to physically interesting equations such as Euler, Poisson, Bom-Weld, gas dynamics, and wave propagation in nonlinear media. Key words; complete integrability, symmetries, conservation laws, multi-Hamiltonian structures.... Ul