Bir uçuş eğitim organizasyonunun üretkenliğine etki eden faktörlerin incelenmesi
Examining the factors affecting productivity of a flight training organization
- Tez No: 405973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Uçuş Eğitim Organizasyonu, Pilot Eğitimi, Üretkenlik, Havacılık, Flight Training Organization, Pilotage Training, Productivity, Aviation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pilotaj Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Dünya çapındaki talebi karşılamak için hava yolarının uçuş rotaları ve filoları her geçen gün artırılmaktadır. Büyüme hızıyla doğru orantılı olarak pilotlar gibi kalifiye eleman ihtiyacı büyümektedir. Hava yollarının bu ihtiyacını karşılamak için uçuş eğitim organizasyonlarına (FTO) çok iş düşmektedir. Bu nedenlerden dolayı, aktif olarak faaliyet gösteren ya da kurulacak olan uçuş eğitim organizasyonları için üretkenlik önemlidir. FTO' lar kaliteli ve sürdürülebilir uçuş eğitimi için, üretkenliklerini etkileyen faktörleri belirlemeli ve onları detaylı bir şekilde değerlendirmelidir. Bu çalışma, FTO' ların üretkenliğini etkileyen faktörleri ve bu faktörlerin organizasyon üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele almıştır. Üretkenliği etkileyen faktörler; uçuş öğretmenliği, teorik bilgi öğretmenliği, meteorolojik özellikler, doğal ve doğal olmayan mânialar, eğitim uçaklarının ve havaalanın özellikleri, uçuş eğitim simülatörleri, uçak bakım faaliyetleri ve uçuş eğitim sistemleridir. Daha sonra, bütün bu faktörler Anadolu Üniversitesi HUBF' de verilen pilotaj eğitimi için incelenmiştir. Böylece, Anadolu Üniversitesi'nde verilen pilotaj eğitiminin kalitesinin artırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With every passing day, the flight routes and fleets of airlines are increasing so as to supply worldwide demand. Proportional to growth rate, need of qualified staff rises dramatically such as pilots. In order to meet the needs of the airline, flight training organizations (FTOs) work hard. On account of all above mentioned reasons, productivity is fundamental for established or to be established FTOs. For quality and sustainable flight training, FTOs must identify factors affecting the productivity and must evaluate them in depth. This study examines the factors affecting productivity of flight training organization and impact of these factors on the organization in detail. These factors are flight instructor, theoretical knowledge instructor, meteorological characteristics, obstacles, specifications of training aircrafts and airport, flight training simulator, aircraft maintenance service and flight training models. Finally, it is examined all of the factors for pilotage training in the Faculty of Aeronautics and Astronautics in Anadolu University. In this way, it is aimed to increase the quality of the pilotage training in Anadolu University.