CMS deneyinde ileri bölgedeki jetlerin ölçümü
Measurement of jets in the forward region with the CMS experiment
  1. Tez No: 406074
  2. Yazar: SERVET TAYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ SUNAR ÇERÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jetler, İleri Bölge, Jet Çözünürlüğü, Jet Yanıtı, CMS Detektörü, Jets, Forward Region, Jet Resolution, Jet Response, CMS Detector
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında, PYTHIA6 ve HERWIG++ Monte Carlo modelleri kullanılarak 8 TeV'lik kütle merkezi enerjisinde çarpıştırılan proton-proton hüzmelerinin etkileşmesi sonucu ileri bölgede gözlenen jetler araştırılmıştır. CMS detektörünün ileri rapidite bölgesinde yer alan İleri Hadronik Kalorimetre (HF)'in varladığı jetlerin enerji çözünürlüğü ve jet yanıtı elde edilmiştir. Ayrıca, ileri bölgede varlanan jetlerin diferansiyel tesir kesiti çeşitli Monte Carlo modelleri ve CMS detektöründe elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Kalorimetrelerdeki kulelerde depolanan jet enerjilerinin tanımlanması için farklı algoritmalar kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında R = 0.7 jet koni yarıçapına sahip anti-kT jet algoritması kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, jets observed in the forward region were investigated by using PYTHIA6 and HERWIG++ Monte Carlo models at the center of mass energy of 8 TeV in proton-proton beam collisions. The jet energy resolution and the jet response were obtained for the jets detected by the hadronic forward calorimeter HF, located in the forward rapidity of the CMS detector. Further, the differential cross section of the jet detected in the forward region was compared with various Monte Carlo models and the data obtained with the CMS detector. The different jet algorithms are used to identify the stored energy inside the jet towers within the calorimeters. In this study, the anti-kT jet algorithm with jet cone radius R = 0.7 was used.