Esnek direkt toplanan
Soft direct summand
- Tez No: 406100
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Direkt toplam, Esnek kümeler, Esnek direkt toplananlar, Direct sum, Soft sets, Soft direct summands
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Molodtsov tarafından ortaya atılan esnek küme teorisi, belirsizlikle başa çıkmak için etkili bir matematiksel araç olarak görülmektedir. Bu teori, bilgi sistemleri, karar verme problemleri, optimizasyon teorisi, cebirsel yapılar ve matematiksel analiz gibi belirsizlik içeren birçok alana uygulandı. Bu tez çalışmasında esnek küme teorisi direkt toplamlara uygulanarak esnek direkt toplananlar inşa edildi. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde çalışmayla ilgili literatür ve temel bilgiler verildi. Üçüncü bölümde esnek yapıların iki farklı tanımı kullanılarak esnek yapıların esnek direkt toplamları ve cebirsel yapıların esnek direkt toplamları tanımlanarak bunlar ilgili örneklerle gösterildi. Bu tez tamamen orjinal bir çalışmadan oluşmaktadır. Makale olarak yayınlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Soft set theory, proposed by Molodtsov, has been regarded as an effective mathematical tool to deal with uncertainties. This theory has been applied to many fields such as information systems, decision making problems, optimization theory, algebraic structure and basic mathematics analysis, etc. which contain uncertainties. In this thesis, applying soft set theory, we construct soft direct summand. This thesis consists of three chapters. The literature and basic information about the study have been given in the first and second chapters. In third chapter, soft direct sums of soft structures and soft direct sums of algebraic structures are introduced and illustrated by corresponding examples. This thesis is composed of entirely original work. We aim to publish this thesis as article.