Evaluating nonlinear behavior of a reinforced concrete building with shear walls and concentric steel bracings
Perde duvar ve merkezi çelik çaprazlı betonarme binanın doğrusal olmayan davranışının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 406237
  2. Yazar: ANWAR JABAR QADERSHEEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA METE GÜNEYİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme yapı, Doğrusal olmayan analiz, Güçlendirme sistemi, Perde duvar, Çelik çapraz, Reinforced concrete building, Nonlinear analysis, Retrofitting system, Shear wall, Steel bracing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Mevcut yapıların depreme karşı duyarlılığı modern sismik tasarım şartlarını sağlamadığından veya daha önceki kodlara göre tasarlanıp inşa edildiğinden önemli bir konu haline gelmiştir. Riskli deprem bölgelerinde çok sayıda betonarme yapı bulunmakta ve bu yapılar yüksek hasar görebilirlik riski taşımaktadır. Bu nedenle, bu tip yapılar için yerel veya küresel güçlendirme stratejileri gerekmektedir. Bu çalışmada, tipik bir konut binasının ve onun farklı yaklaşımlar vasıtasıyla güçlendirilmiş durumlarının sismik performanslarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, aynı kat planına sahip (5x5 açıklıklı) 9 katlı betonarme bir bina örnek çalışma olarak kullanılmıştır. Yapı perde duvarsız tipik kolon-kiriş betonarme çerçevelerden oluşmaktadır. Yapının sismik performansını iyileştirmek için betonarme perde duvar ve merkezi çelik çapraz sistemler uygulanmıştır. Merkezi çapraz sistemi olarak, X-çapraz, ters-V çapraz ve diyagonal çapraz bağlantılar uygulanmıştır. Mevcut ve güçlendirilmiş betonarme binaların analitik modellenmesi ETABS 2013 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tüm yapıların performansları doğrusal olmayan statik ve dinamik analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu analizlerden, kapasite eğrileri, göreli kat ötelenmeleri, kat yer değiştirmeleri ve zamana bağlı grafikler mevcut ve güçlendirilmiş yapılar için elde edilmiştir. Mevcut yapı göçme öncesi performans seviyesindeyken, güçlendirildikten sonra performansının can güvenliği seviyesine kadar iyileştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The susceptibility of existing buildings has become an important issue since they did not satisfy modern seismic design requirements or they have been designed and constructed in accordance with the earlier codes. A great number of reinforced concrete (RC) buildings are located in the unsafe seismic zones and they have high vulnerability to damage. Therefore, either local or global strengthening strategies are required for such structures. This study aimed to assess the seismic performance of a typical residential building and its retrofitting by means of different approaches. For this purpose, an existing 9 story reinforced concrete (RC) building having the same floor plan (5x5 bays) was used as a case study. The building had a typical beam-column RC frame with no shear walls. For seismic performance upgrading of the building, RC shear wall and concentric steel bracing systems were employed. As a concentric bracing system, X-bracing, inverted-V bracing, and diagonal bracing were utilized. Analytical modelings of the existing and retrofitted RC buildings were realized by means of ETABS 2013. The performances of all structures were evaluated using the nonlinear static and dynamic analyses. From these analyses, the pushover curves, inter-story drift ratio, story displacements, and time history plots were obtained for the existing and retrofitted buildings. It was observed that the existing building had a performance level of collapse prevention and its performance improved to life safety after retrofitting.