Inelastic behavior of reinforced concrete structure with tuned mass damper
Ayarlı kütle sönümleyicili betonarme yapının elastik ötesi davranışı
- Tez No: 406238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA METE GÜNEYİSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik analiz, Deprem, Doğrusal olmayan davranış, Betonarme yapı, Ayarlı kütle sönümleyici, Dynamic analysis, Earthquake, Nonlinear behavior, Reinforced concrete building, Tuned mass dampers
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yapılarda deprem yüklerinin etkisini kontrol etmek için enerji sönümleme yöntemlerinin uygulanması geleneksel deprem dayanımı tasarım metotlarına cazip bir alternatif olarak önerilmektedir. Bu çalışmada, mevcut betonarme yapının deprem performansını arttırmak için ayarlı kütle sönümleyicilerin etkisi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu amaçla, her iki yönde de eşit 5 m olan 3 açıklık ve her katta aynı 3 m yüksekliğe sahip 8 katlı bir betonarme yapı moment dayanımlı çerçeve olarak tasarlanmıştır. Kolon boyutları her katta değişmekte, kiriş boyutları ise, bütün katlarda 60x25 cm'dir. Ayarlı kütle sönümleyici sistem kabuk elemanlar içeren 2 tabaka, 13 bağlantı elemanı, 9 doğrusal yay ve 4 viskoz sönümleme aracılığıyla modellenmiştir. Bu sistem yapının çatı katı seviyesinde yerleştirilmiştir. Doğrusal olmayan dinamik analiz, betonarme örnek yapıda ayarlı kütle sönümleme sisteminden önce ve sonra olarak gerçekleştirilmiştir. Zamana bağlı yer değiştirme, ötelenme, eğilme momenti ve ivmenin yanı sıra kat yüksekliği boyunca ötelenmenin dağılımı ve çatı katı yer değiştirme varyasyonuna karşı taban kesme kuvveti değerlendirilmiştir ve tartışılmıştır. Sonuçların analizi deprem durumunda ayarlı kütle sönümleyicilerin dahil edilmesiyle betonarme yapının tepkisinin olumlu geliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The application of energy dissipation devices to control the influence of earthquake loads on the structures suggests an attractive alternative to traditional earthquake resistance design methods. In this study, the efficiency of using tune mass dampers (TMDs) to enhance the earthquake performance of an existing reinforced concrete (RC) building was investigated comparatively. To this aim, an eight story RC building having the same height of 3 m at each story level and three equal bay spacing of 5 m in both directions was designed as a moment resisting frame building. The dimension of the columns varied for each story while that of the beams were considered as 60x25 cm at all stories. The TMD system was modeled by means of two plates indicating shell elements and 13 link elements, nine linear springs and 4 viscous dampers. They were placed at roof level of the building. The nonlinear dynamic analysis was performed for the case study RC building before and after applying TMDs. The time history of displacement, drift, bending moment, and acceleration as well as the distribution of drift over the story height and base shear versus roof displacement variation were evaluated and discussed. The analysis of the results indicated that the response of the RC structure positively improved by the inclusion of TMDs in the case of earthquakes.