Tarihi çevrede değişim olgusunun yeni doku ve yeni yapı tasarımı bağlamında değerlendirilmesi-İstanbul Beyoğlu Demirören Avm. örneği
Alteration in historical enviroment evaluated by context of new urban texture and structural design as an example of 'İstanbul Beyoglu- Demiroren Shopping Mall' approach
- Tez No: 406276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Koruma, tarihi çevre, kültürel miras, tarihi dokuda yeni yapılaşma ve tasarım ölçütleri, Beyoğlu, Preservation, conservation, historical enviroment, renewed building construction in historical urban texture, design criteria, Beyoğlu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Yenileme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Tarihi çevreyi oluşturan kültürel değerleri koruma olgusu; antik dönemden başlamış, süreç içinde karşı karşıya kalınan sorunlar çerçevesinde kapsamı genişletilerek taraf ülke için ulusal ve uluslararası sorumluluğa ulaşan bir içeriğe taşınmıştır. Geçmişten gelen korunacak değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması, kültür sürekliliğinin sağlanabilmesi için öncelikle toplumda koruma bilincinin oluşturulması ve yöntemlerinin doğru olarak kullanılması gerekmektedir. Tarihi çevre içerisinde çeşitli nedenlerle yıkılıp yok olan yapıların yerine; tarihi dokunun fiziki ve sosyo-ekonomik yapısına uyumlu, çağdaş malzemeyle belirlenen tasarım ölçütleri çerçevesinde yenilerini yapmak, tarihi çevreyi korumanın bir yöntemidir. Tarihi çevrede yeni yapı tasarlanırken, dokuya uyumlu/saygılı yapılar yapmanın belirli ölçütleri ve yöntemleri ile ele alınması bir gerekliliktir. Bu çalışmada; öncelikle tarihi çevre korumasına ilişkin kavramsal, kurumsal, yasal çerçeve değişimi ve karşı karşıya kalınan sorunların değerlendirilmesi yapılmış daha sonra kentsel doku ve mimari tasarım ölçeğinde yeni yapı tasarım yöntemleri belirlenerek tasarımcıya yol gösterecek parametreler belirlenmiştir. Çalışma alanı olarak seçilen Beyoğlu Kentsel Sit Alanı'nda bu ölçütler ve yöntemler kullanılarak analizler yapılmıştır. Çalışma alanı içerisinde tarihi dokuda yeni yapı örneği olarak ele alınan ''Demirören Alışveriş Merkezi'' yapılan analizler ve tasarım ölçütleri doğrultusunda irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Conservative preservation of cultural values as a fact component of historical enviroment is before all else accepted since archaic period; and eventually encountering an evident amount of problems, the fact itself is extented into a description of consisting both national and international responsibilities to be given to the domain countr Transfering historical values from past to future generations as achieving continuity in cultural merits; the constitution of a consciousness by means of preservation in society is a must priority. Design criteria such as orienting contemporary material is been used for renewed building constructions well-adjusted with spatial and socio-economical structure of historical urban texture instead of disappearing urban frames due to various circumstances led to demolition. Over the entire course in designing a brand new block in an historical enviroment, constructing buildings harmonized with respect and well-esteem in urban textural frame consisting methods and criteria is a certain necessity. This study mainly focus on a comprehension in preservation of historic enviroment related to conceptual, institutional and legal variations while estimating problems encountered in the process; new design parameters of renewed building construction methods in both urban and architectural scales are defined for guiding designers. By using these parameters and methods, different kinds of analysis have been practised in Beyoğlu Urban Conservation District as a selected area; and as for the chosen example by means of renewed building construction in historical urban texture,“Demirören Shopping Center”has been carefully studied through given design criteria.