İlan reklam vergi takip sistemine yönelik coğrafi bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması
Design and implementation of geographic information system for tracking advertisement tax system
- Tez No: 406330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: İlan Reklam Vergisi, Coğrafi Bilgi Sistemi, Konumsal Veri Tabanı, Reklam İlan ve Tanıtım Yönetmeliği, Konumsal Analizler, Advertising Tax, Geographic Information System, Spatial Database, Advertising and Presentation Regulations, Spatial Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Modern zamanda kentleşmenin çok hızlı bir gelişim içinde olması, üretim ve tüketim sektörünün de ivmeli bir hızla artış göstermesine neden olmuştur. Üretimin tüketime dönüşmesindeki en büyük katkıyı da pazarlama ve reklam sektörü gerçekleştirmiştir. Farklı mecralarda ve çeşitli yayın organlarıyla yapılan reklamlardan kentleşme ve kent dokusu ile ilişkili olan reklam yöntemi kentin muhtelif yerlerinde yapılan açık hava reklamlarıdır. Açık hava reklamları kentlerin tarihi ve kültürel dokusunu bozmadan çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde estetik kaygı taşıyarak tasarlanmalı ve uygulanmalıdır. Yapılan reklam çalışmalarının bir de ticari boyutu vardır. Önemli bir rant özelliği taşıyan reklamlar yasa doğrultusunda vergiye tabidir. Ödetilen bu vergiler ilgili belediyeler tarafından kentte yaşayan insanlara hizmet ile geri sunulmaktadır. Bu nedenle gerçekleştirilen bu çalışma ilan reklam tabela verilerinin arşivlenmesine ve ilan reklam vergisinin denetlenmesine farklı bir bakış açısı getirilmiştir. Bunun için coğrafi bilgi sistemi tabanlı konumsal veri tabanı tasarımı oluşturulmuştur. Tasarlanan sistem sayesinde tüm reklam tabela verileri ile vergilerinin bir arada tutulması sağlanmıştır. Ayrıca tasarlanan sistem sayesinde tüm parametreler konumsal sorgulamalara cevap verebilecek ve harita üzerinde görselleştirilebilinecektir.
Özet (Çeviri)
Today, the rapid development in urbanization has caused an accelerated increase in production and consumption sector. The main contribution in transformation from production to consumption has realized by the marketing and advertisement sectors. The outdoor advertising, which is advertised in various places and by various press organs in the city, is the advertisement method that is the most connected with urbanization and urbanization fabric. The outdoor advertisement should be designed and implemented with having aesthetic concerns such that nondestructive of fabric of historical and cultural of urban and should be implement as not caused to environmental pollution. There is trade dimension of advertisement workings which was committed. The advertisement which has significant rent is liable to tax in the direction of law. The prepaid taxes are back given by municipalities with public service to citizens. Because of this, this working has bring in different perspective to archiving of data of advertisement and controlling to advertisement taxes. For this, positional database which depends on GIS is constituted. Through of this system, all advertisement data and taxes were recorded collected with together. In addition, all parameters are considered to respond to positional query and visualize on the map.