UV-radyasyonu absorblama özelliği olan yeni organik moleküllerin sentezi ve uygulamaları
Synthesis and aplication of new heterocyclic molecules which have UV absorption features
  1. Tez No: 406354
  2. Yazar: AÇELYA AKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NÜKET ÖCAL SUNGUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İminler, indol, UV absorbsiyonu, UV koruma faktörü, polimerleştirme, Imines, indole, UV absorption, UV protection factors, polymerization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde; farmakolojik, pestisid, antiviral, antimikrobiyal gibi çok çeşitli özellikler gösterebilen biyolojik aktif gruplarıyla ilaç endüstrisine hizmet eden kimyasal maddelerin başını çeken heterohalkalı bileşikler hala bu alanda önemini korumaktadır. Literatürdeki heterohalkalı bileşik sentezlerinin temelini çeşitli halka kapanması reaksiyonları oluşturmaktadır. Son yıllarda, çok çeşitli heterohalkalı bileşikler sentezlenmekte ve bunların biyolojik aktiviteleri araştırılmaktadır. Özellikle heterohalkalı bileşiklerin kanser hücrelerine karşı davranışları incelenmektedir. İlaç hammaddesi olarak kullanılabilmeleri nedeniyle pirrol, imidazol, tiyazol, oksazol, pirazol, indol, tiyazolidinon gibi beş üyeli heterohalkalı bileşikler 20. yüzyılın başlarından itibaren farmasötik kimyacılar tarafından üzerinde önemle durulan bir konu haline gelmiştir. Heterohalkalı bileşiklerin yüzyıllık tarihinin incelenmesi sonucunda azot ve oksijen içeren yapı iskeletinin biyolojik olarak aktif bileşiklerin modellenmesinde kullanılması durumunda büyük bir çeşitliliğin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu tür heterohalkalı organik bileşiklerin oldukça önemli biyolojik ve fizyolojik aktivite göstermelerinin nedeninin karakteristik olarak N-C-O grubuna sahip olmalarından kaynaklandığı bilinmektedir. xv Diğer taraftan, bu grup moleküllerin büyük bir kısmının UV absorblayıcı olması önemlerini daha da arttırmaktadır. Güneşten gelen ışınlar içerisinde insan sağlığı için tehlikeli olabilecek UV radyasyonu bulunmaktadır. Bu radyasyondan korumayı arttırmak için güneş ışınlarının geçirgenliğini azaltan UV absorblayıcı maddelere tekstilde ihtiyaç vardır. Aynı zamanda bu özellikte malzemeler içeren kaplamalarla, son işlemleri yapılmış tekstil ürünlerinin, boyandıkları boyanın spektrokimyasal özelliğine ve güneş ışınlarına maruz kalma süresine de bağlı olmak üzere renkli tekstillerde renk dayanımlarında artış ve zaman içerisinde renk solma oranlarında azalma, beyaz kumaşlarda ise zamanla oluşan sararmada iyileşme gözlenebilmektedir. Bu amaçla planladığımız araştırmamız; biyolojik aktif olma olasılığı yüksek, toksititeleri beklenmeyen, geniş bir dalgaboyu aralığındaki UV radyasyonunu absorblayıcı özellik taşıyan yeni organik moleküllerin sentezlenmesi, polimerleştirilmesi ve yapılarının aydınlatılmasının ardından, tekstil alanındaki kullanımlarının incelenmesini içermektedir. Bu kapsamda; sentezlenen malzemelerin farklı uygulama yöntemi ile farklı tip ipliklerle dokunmuş, farklı konstruksiyonlu ve boyalı kumaşlara tutturulması araştırılacak, üretilen malzemelerin UV koruma faktörleri (UPF) ölçülerek koruyucu niteliklerinin yanı sıra renk, yıkama dayanımı v.b performansları test edilip değerlendirilecek, değerlendirme sonuçları doğrultusunda ürünün ticari anlamda üretilebilir kalitede olduğuna kanaat getirilmesi durumunda gerekli kimyasal proses ve uygulama yöntemi optimizasyonu araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, heterocyclic compounds such as pharmacological, pesticides, antimicrobial features can be demonstrated by biologically active groups that serve the pharmaceutical industry is still important in this field. Various cyclization reactions forms the basis of the literature syntheses of heterocyclic compounds. In recent years, many heterocyclic compounds synthesised and their biological activities researched. In particular the behavior of heterocyclic compounds against cancer cells investigated. At the beginning of 20th century, five membered heterocyclic compounds such pyrolle, imidazole, thiazole, oxazole, pyrazole, indole, thiazolidinones have become great interest of pharmaceutical chemists, because of their usege as raw material for drugs. As a result of investigation over 100 years for heterocyclic compounds, it is communicable that the usege of nitrogen and oxygene containing structures for modelling the bioactive compounds caused a great variability. This type is very important heterocyclic organic compounds of biological and physiological activity due to the fact that they reveal the cause of the characteristic with the NCO group is known. On the other hand, this type of compounds are getting very important because of their UV absorber characteristic. The sunbeam includes the UV radiation, which's major part xvii is destructive of human healt. For more protection from this type radiation the usage of UV absorber materials in textiles are needed. At the same time, the coloured fabrics, their finishes made from this type materials although depends on the spectrochemical characteristic of the dye and exposure time to sun, can show better colourfastness to light, less colour fading and the yellowing of the white fabrics can be decrease with using this type coating materials. For this purpose in our research plan, we aim at the synthesis of new organic molecules, which are most probably biologically active, nontoxic, a wide range of UV absorber, then their polymerization reactions after structural investigation of them, finally we will research methods for their textile applications. In this context; the synthesised materials will be applyed with different methods on different type of fabrics (construction, colour, dye staff) and the UV protection factors (UPF) of fabrics will be measured. Additionally, the physical performances like colour fastness to light and washing etc. will be tested and approached, in conclusion the results will be commented and if the product will be good enough for commercial production, the optimisations for chemical process and application method will be investigated.