Non-steroid antienflamatuar etkili katı dozaj formülasyonu geliştirilmesi ve kalite parametrelerinin değerlendirilmesi
Non- steroidal anti- inflammatory effects solid dosage formulation development and evaluation of quality parameters
- Tez No: 406362
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ARISAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: aseklofenak Tablet, dissolüsyon, stabilite çalışması, kalite parametreleri, aceclofenac tablets, dissolution, stability study, quality parameters
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Aseklofenak (AC) antienflamatuvar, analjezik ve antipiretik özellikleri olan etkili bir non-steroidal antienflamatuvar ilaçtır. AC diğer NSAİ ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha az istenmeyen olaylar ile ilişkilendirilir. Dar bir terapatik indeksi ve kısa biyolojik yarılanma süresi olan bir ilaçtır. Bu çalışmada hedef non-steroid anti-inflamatuar etkili aseklofenak tabletlerin yaş granülasyon metodu ile üretimde stabil bir formülasyon geliştirerek kaliteyi yükseltmektir. Bu hedefe ulaşmak için, Aseklofenak 100 mg Tablet için proses geliştirme çalışmalarında direkt basım ve yaş granülasyon teknikleri araştırılmış, ancak literatürde yer almaması ve maliyet açısından daha ekonomik bir yöntem olması sebebiyle, yaş granülasyon tekniği seçilmiş ve ürüne ait üretim metodunda özgünlük yaratmak amaçlanmıştır. Aynı zamanda çözünürlük çalışmaları yapılmış ve farmakokinetik verilerin değerlendirilmesi sonucunda pH 6.8 fosfat tampon ortamının kullanılmasına karar verilmiştir. Seçilen nihai formülasyona göre üç pilot seri üretilerek, kritik kalite parametreleri olan miktar tayini, dissolüsyon ve safsızlık için analitik metod geliştirme çalışmaları ve geliştirilen metodların validasyon çalışmaları yapılmıştır. Formülasyonun stabil olup olmadığına karar vermek için ise, üretilen pilot seriler, hızlandırılmış stabilite koşulu olan 40 ºC ± 2 ºC /% 75 RN ±% 5 RH'de 6 ay takip edilmiştir. Çalışmamızın sonunda; formülasyon geliştirme, metod validasyonu, pilot üretim ve stabilite çalışmaları yapılan Aseklofenak 100 mg Tablet'in kalite parametrelerine ait tüm veriler, yaş granülasyon tekniğiyle üretilen bu ürünün stabil ve endüstriyel açıdan ekonomik bir ürün olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aceclofenac (AC), anti-inflammatory, a steroidal anti-inflammatory drug which is effective analgesic and antipyretic properties. Compared to other NSAIDs AC associated with significantly fewer adverse events. It is a narrow therapeutic index and a short biological half-life of a drug. This study aims to use the non-steroidal anti-inflammatory effective Aceclofenac tablets by wet granulation method for manufacturing a stable formulation developed to upgrade the quality. To achieve this goal, Aceclofenac 100 mg Tablet has been investigated direct compression and wet granulation technique in process development for tablets. It doesn't take place in the literature and because it is more economical method in terms of cost, wet granulation technique is selected and is intended to create originality on the product's method of production. Also solubility studies carried out and the evaluation results of pharmacokinetic data is decided to be used in pH 6.8 phosphate buffer solutions. Three pilot series produced by the selected final formulation, the quantification of the critical quality parameters, validation study of the analytical method development and method for improved dissolution and impurities are made. To decide whether or not stable of the formulation, manufactured pilot serieshave been followed in accelerated stability conditions in 40 ° C ± 2 ° C / 75% RH ± 5% for 6 months. At the end of our study; formulation development, method validation, pilot production and stability studies have been performed and all quality parameters data of Aceclofenac 100 mg Tablet has proven that manufactured products by the wet granulation technique are an economical stable product to use in pharmaceutical industry.