İzmir il merkezinde 3-60 ay arası çocuklarda gelişme geriliği prevalansı
The prevalance of developmental delay among children aged 3-60 months in İzmir city center
- Tez No: 406761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP KARTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gelişme geriliği, prevalans, EGEE, birinci basamak, Developmental delay, prevalence, ASQ, primary care
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Gelişme geriliği; konuşma ve dil gelişimi, motor gelişim, sosyal gelişim ve bilişsel gelişim alanlarındaki gerilik olarak tanımlanır. Dünyada, çocukluk yaş grubunda, %5-15 oranında gelişme geriliği görülmektedir. Türkiye'de birinci basamakta yapılmış gelişme geriliği prevalans çalışması bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; İzmir il merkezindeki 3- 60 ay arası çocuklarda gelişme geriliği prevalansını saptamaktır. Kesitsel, tanımlayıcı çalışma İzmir ili merkez ilçelerindeki 12 Aile Sağlığı Merkezi (ASM)'nde, 1 Kasım 2013- 31 Ocak 2014 tarihleri arasında, çeşitli nedenlerle bulunan 3-60 ay arası 1514 çocuk ile tamamlanmıştır. Annelere yüzyüze görüşmeyle araştırmacı tarafından oluşturulmuş anket ile çocukların yaşlarına uygun Erken Gelişim Evreleri Envanteri (EGEE) uygulanmıştır. Çalışma sonucunda EGEE ölçeği ile gelişme geriliği prevalansı 3-60 ay arası çocuklarda %6,4 (%95 GA 5,2-7,7) bulundu. Yaş gruplarına göre prevalanslar ise %3,3-12,1 arasında değişmektedir. Çocukların gelişme geriliği ile anne yaşı, anne-baba eğitim durumu, sosyoekonomik düzey, annenin gebelik öncesinde ve gebelik sırasında geçirdiği hastalıklar, çocuğun doğum şekli ve kilosu, postnatal dönemdeki hastalıkları, anne sütü alma süresi arasında anlamlı ilişki bulundu. Çocukların büyüme ve gelişimlerinin öncelikle izlendiği birinci basamakta, ailenin doldurabildiği, pratik, geçerli ve güvenilir tarama araçlarından biri olan EGEE ile gelişme geriliğinin erken dönemde tanınabilmesi ve belirlenen risk faktörlerinin izlem sırasında dikkate alınması önemlidir. Gelişme geriliği olan çocukların erken dönemde tanınması ile erken rehabilitasyon hizmeti sağlanarak yaşam kalitelerinin yükselmesine katkıda bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
Developmental delay is defined as delays in speech and language development, motor development, social-emotional development, and cognitive development. Worldwide, the prevalence estimations in pediatric population ranges between 5% and 15%. But in Turkey, there is no prevalence studies in primary care on developmental delay. The aim of this study was to determine the prevalence of developmental delay among children aged 3-60 months in Izmir. A cross-sectional, descriptive research included 1514 children aged 3-60 months, who were at the 12 family health centers (FHC) for any reason in Izmir between November 1, 2013 and January 31, 2014. The questionnaire and age-specific ASQ-TR (Ages and Stages Questionnaire Turkish version) was administered in a face to face interviews by the researcher to the mothers. The prevalence of developmental delay determined by ASQ-TR was 6.4% (95% CI 5.2- 7.7). The prevalence for age groups changed between 3.3 and 12.1%. Significant relationship was found between developmental delay and maternal age, maternal-paternal education, socioeconomic status, comorbidities of mothers, diseases during pregnancy, types of birth and birth weights of children, postnatal diseases and duration of breastfeeding. Identifying developmental delay in children earlier by administering a validated, reliable, parent-completed questionnaire as ASQ-TR and detecting risk factors for delay are crucial for primary care where their growth and development is monitored. By identifying developmental delay and referring to rehabilitation services earlier may help to improve their quality of life.