Hodgkin ve non hodgkın lenfoma tanılı hastaların akciğer tutulumları ve akciğer tutulumunun hastalık gidişatına etkisinin değerlendirilmesi
In the patients diagnosed with hodgkin and non hodgkin's lymphoma, evaluation of lung involvement and it's effect on course of disease
  1. Tez No: 406796
  2. Yazar: SEMA ÇAPKINOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfoma, Hodgkin, Non Hodgkin, PET BT, Akciğer, Lymphoma, Hodgkin, Non Hodgkin, PET CT, Lung
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Lenfoma, immün sistemin çeşitli farklılaşma aşamasından köken alan lenfoid hücre malignitesidir. Hodgkin Lenfoma(HL) ve Non Hodgkin Lenfoma(NHL) olmak üzere ikiye ayrılır. Lenfomalar; sıklıkla mediasten, hilus ve akciğer parankimi tutulumu gösterirler. Lenfoma evrelemesinde BT, Manyetik Rezonans(MR) ya da ultrasonografi ile LAP tanımlaması sadece“boyut”kriterine göre yapılmaktadır. Küçük boyutta ancak metastatik lenf nodları ile inflamasyon olan lenf nodlarında ve önceden tedavi görmüş lezyonlarda viabl hücrelerin saptanmasında kısıtlılıkları mevcuttur. Ayrıca BT; dalak, karaciğer ve kemik iliği tutulumunun saptanmasında oldukça düşük duyarlılık göstermektedir. Pozitron Emisyon Tomografisi (PET BT) tedavi öncesi evrelemede kullanılan güncel bir tetkik olup HL tutulumlu alanı göstermede %75-91 sensitiftir. %13-21 hastada evreyi değiştirir. Tedavi sonrası yanıt değerlendirilmesinde önemli bir araçtır. Çalışmamızda, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda takipli, 2000 yılından günümüze kadar tanı konulmuş 247 HL ve NHL hastasının, tanı anında ve tedavi sonrasında toraks BT ve/veya PET BT bulguları incelendi. Torakal bölgede bulgu saptanan olgularda girişimsel bir işlem (bronkoskopi, mediastinoskopi, akciğer biyopsisi vs) yapılıp yapılmadığı hastanemiz kayıtlarından araştırıldı. Bu işlemlerdeki patoloji sonuçları değerlendirilerek tanı ve tedavi sonrası toraks BT ve/veya PET BT leri karşılaştırılarak bu verilerin sağkalım süresine etkisinin araştırılması amaçlandı. HL'da, 5 yıllık sağkalım %91,8 ve 10 yıllık sağkalım %89 ve NHL'da 5 yıllık sağkalım %88,5 ve 10 yıllık sağkalım %83,4 saptandı. Girişim tanısı lenfoma dışı olanların 5 yıllık sağkalımı %85,4 ve 10 yıllık sağkalımı %73,2'ydi. Girişim tanısı lenfoma olanların 5 yıllık ve 10 yıllık sağkalımı %95,5'tu. Bu iki grup arasında istatistiksel anlamlılık saptanmadı (p=0,118). En yüksek suvmax'ı 12'nin altında olanların 5 yıllık sağkalımı %92,2 ve en yüksek suvmax'ı 12 ve üzerinde olanların 5 yıllık sağkalımı %57,1 saptanmıştır. Bu iki grup arasında istatistiksel anlamlılık mevcuttur (p=0,003). 2007 yılından önce takibine başlanan hastaların PET BT'sinin olmaması veya PET BT'si olanların bazılarında sistemimize kayıtlı olmayışı nedeniyle bazı hastalar sadece BT ile değerlendirilebildi. Bu anlamda iyi kayıtın önemi açıktır. Akciğere toksik yan etkileri olan ajanların, olası bir SFT kısıtlılığı durumunda verilmemesi ya da kısıtlı dozda verilmesi gündeme getirilebilir.
Özet (Çeviri)
Lymphoma is malignant lymphoid cells derived from various differentiation stages of the immune system. It's divided into two types as Hodgkin's lymphoma (HL) and Non-Hodgkin's Lymphoma (NHL) Lymphomas; often show mediastinum, hilum and lung parenchyma involvement. In staging of lymphoma, CT, magnetic resonance imaging (MRI) or ultrasound identify lymphadenopathy (LAP) , based only on the“size”criteria. Also there are limitations in, small in size, but metastatic lymph nodes, lymph nodes with inflammation and determining viable cells in previously treated lesions. Also in determining spleen, liver and bone marrow involvement, CT has a very low sensitivity. Positron Emission Tomography (PET-CT) is a current pre-treatment staging examination used in HL involvement and 75-91% sensitive in the show area. In 13-21% patients changes the stage. After the treatment, is an important tool to assess response. In our study, we examined, in Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Hematology Department in the follow-up, and diagnosed from the year 2000 until today, 247 HL and NHL patients, at diagnosis and post-treatment thoracic CT and / or PET CT findings. Finding in thoracic region is searched for having an invasive procedure (bronchoscopy, mediastinoscopy, lung biopsies, etc.) in our hospital registration. Evaluating the pathology in these processes, with the comparison of chest CT and / or PET-CT after diagnosis and treatment, we aimed to investigate the effects on survival. The 5-year survival 91.8% and 10-year survival 89% in HL and 5-year survival 88.5% and 10-year survival 83.4% in NHL was observed. Venture diagnosed with lymphoma, a 5-year survival of 85.4% and 10-year survival was 73.2% was found. 5-year and 10-year survival 95.5% of those diagnosed with lymphoma initiative. In between these two groups was not statistically significant (p = 0.118). 5-year survival of SUVmax under was 92.2% and in those 12 and over SUVmax 5-year survival was found 57.1%. Statistical significance was found between these two groups (p = 0.003). Because those who begin to be followed before 2007 didn't have PET CT or some patients whose PET CT weren't recorded in our system, some patients are evaluated only by CT. In this sense, it is clear that a good record is important. Lung toxic side effects of the agent can not be raised in case of a possible limitation of respiratory function tests or be given in limited doses.