Difüzyon MRG uygulamasının prostat kanseri tanısındaki yeri
Diffusion MRI applications i̇n the diagnosis of prostate cancer
  1. Tez No: 406822
  2. Yazar: LEVENT YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALP ALPER ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme, DAG, ADC, ROC eğrisi, Cut-off, prostate cancer, diffusion weighted imaging, DWI, ADC, ROC curve, cut-off
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Geçen 20 yılda prostat kanseri insidansı gittikçe artmıştır, dünya genelinde erkeklerde görülen ilk üç kanserden biridir.Rektal muayene (parmakla), transrektal ultrasonografi (TRUS) ve kanda prostat spesifik antijen (PSA) tanı ve tarama için kullanılan metotlardır. Difüzyonağırlıklıgörüntüleme (DAG) biyolojik dokulardaki moleküler difüzyonu gösterir. Tıp alanında öncelikli olarak nöroradyoloji alanında kullanıma giren DAG, yapılan geliştirmeler sayesinde kemik, meme, böbrek ve karaciğer gibi organlara ait patolojilerde de kullanılmaya başlanmıştır. DAG'nin malignite tespitinde kullanılması yönünde yapılan çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada prostat kanseri tanı ve tanısında difüzyon MR uygulamasının yerinin ve tanı için gerekli cut-off ADC değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Retrospektif olarak planlanan bu çalışmanın, çalışma grubunu Eylül 2014-Nisan 2015 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalına başvurmuş prostat biyopsisi planlanmış 50 erkek hasta oluşturmaktadır. Görünür difüzyon katsayısı (ADC) değerlerinin prostat malignitesi tespitindeki cut-off değerinin belirlenmesi için ROC (Receiver Operating Characteristic) eğrisi kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda hem b500 hem de b800 değerleri için ortalama ADC değerleri malign doku tanısı alan hastalar için, benign doku tanılı hastalardan daha düşük bulunmuştur. b500 için malignite kestiriminde kullanılacak en uygun cut-off değeri 1178.50 x10-6 olarak saptanmıştır. Bu değer için duyarlılık %96.3, özgüllük %100, pozitif prediktif değer %100, negatif prediktif değer ise %95.8 olarak bulunmuştur.b800 için malignite kestiriminde kullanılacak en uygun cut-off değeri 1197.50 x10-6 olarak saptanmıştır. Bu değer için duyarlılık %100, özgüllük %95.7, pozitif prediktif değer %96.4, negatif prediktif değer ise %100 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Over past 20 years, incidence of prostate cancer was increased and prostate cancer is the one of most common cancers seen in men.Rectal examination (digital), transrectal ultrasonography (TRUS) and blood prostate specific antigen (PSA) are the methods used for diagnosis and screening.Diffusion-weighted imaging (DWI) shows molecular diffusion in biological tissues. In the medical field, DWI first came into use in the field of neuroradiology, then after begun using in other organ pathologies such as bone, breast, kidney and liver. Also there are studies about usage of DWI fordetecting malignancy.This study was aimed to determine the application of diffusion MRI for diagnosis prostate cancer and to determine cut-off values of Apparent diffusion coefficients (ADCs) for diagnosis of prostate cancer. This study was planned retrospectively. Research is conducted with 50 male patients who admitted to Duzce University School of Medicine Department of Radiology for biopsy and MRI of prostate lesions. To determine the cut-off value of ADC values in detecting prostate malignancy ROC (Receiver Operating Characteristic) curve is used. Our study suggests that the mean ADC values for patients diagnosed with malignant tissues for b 800 and b 500 both values were significantly lower in patients diagnosed with benign tissue.The best cut-off ADC value of b 500 to be used for predicting malignancy were identified as 1178.50 x10-6. For this value, sensitivity was found 96.3%, specificity was 100%, positive predictive value was 100% and negative predictive value was 95.8%.The best cut-off ADC value of b 800 to be used for predicting malignancy were identified as 1197.50 x10-6. For this value, sensitivity was found 100%, specificity was 95.7%, positive predictive value was 96.4% and negative predictive value was 100%.