Manyetik rezonans görüntülemede diffüzyon tensör uygulamasının non-puerperal mastit ve meme kanseri lezyonlarının ayırımında kullanımı
Application of diffusion tensor magnetic resonance imaging in differentiation of non-puerperal mastitis and breast carcinoma lesions
- Tez No: 929726
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİYE NURAY KADIOĞLU VOYVODA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: mastit, meme kanseri, diffüzyon tensör görüntüleme, mastitis, breast carcinoma, diffusion tensor imaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mastit hastalarında sıklıkla memede kitlesel lezyon ve eşlik eden deri kalınlaşması, meme başı çekintisi görülürken herhangi bir klinik belirtisi olmaksızın büyümüş aksiller lenf bezleri ile de prezantasyon izlenebilir. Klinik ve radyolojik açıdan, özellikle enflamatuar alt gruplar, meme kanseri ile çok benzerdir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), yüksek duyarlılığı nedeniyle meme kanseri tanısında önemli bir rol oynamaktadır, ancak özgüllüğü düşüktür. Bu çalışmanın amacı, meme kanseri ve mastit lezyonlarının ayırımı için diffüzyon tensör manyetik rezonans görüntüleme parametrelerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Toplam 99 lezyon (94 hastada), 21 mastit (%21,3) ve 78 meme kanseri (%78,7) dahil olmak üzere, dinamik kontrastlı MRG, diffüzyon ağırlıklı MRG ve diffüzyon tensör görüntüleme (DTG) ile değerlendirildi. MRG incelemeleri, meme radyolojisinde deneyimli iki radyolog tarafından kör bir şekilde değerlendirildi. Diffüzyon tensör endeksleri hesaplandı ve sonuçlar SPSS yazılımı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Sonuçlar, eADC, ADCiso, aksiyel difüzyon (AD), radyal difüzyon (RD) ve rölatif anizotropi (RA) ile mastit veya meme kanseri ayırımında anlamlı olarak ilişkili olduğunu gösterdi. ADCiso, AD ve RD endeksleri meme kanseri grubunda daha düşük bulunurken, eADC ve rölatif anizotropi endeksleri daha yüksekti. Fraksiyonel anizotropi (FA) için her iki grupta anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: DTG parametreleri, meme kanseri görüntülemesinde mastit ve meme kanseri arasındaki farkı ayırt etmek için destekleyici görüntüleme araçları olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Mastitis can manifest as a mass in the breast with ipsilateral skin thickening, nipple retraction, edema or enlarged axillary lymph nodes with/without any clinical sign of inflammation. It is very similar in terms of clinical and radiological aspects to breast carcinoma particularly within inflammatory subgroups. Magnetic resonance imaging (MRI) plays an important role in the diagnosis of cancer because of its high sensitivity, but its specificity is rather low. The aim of this study was to evaluate diffusion tensor magnetic resonance imaging parameters in the differentiation of breast cancer and mastitis. Material and Methods: A total of 99 lesions (in 94 patient), including 21 mastitis (21.3%) and 78 breast carcinoma (78.7%) were evaluated with dynamic contrast enhanced MRI, diffusion weighted MRI and diffusion tensor imaging (DTI). MRI examinations were evaluated by two radiologists experienced in breast radiology in a blinded manner. Diffusion tensor indices were calculated, and the results were analyzed using SPSS software. Results: The results showed eADC, ADCiso, axial diffusivity (AD), radial diffusivity (RD), and relative anisotropy (RA) were significantly correlated with mass identity as mastitis or breast carcinoma. ADCiso, AD, and RD indices were found to be lower, and eADC, and relative anisotropy indices were higher in the breast cancer group. Fractional anisotropy (FA) was similar in both groups. Conclusion: DTI parameters may be used as supplementary imaging tools in breast cancer imaging for differentiating between mastitis and breast carcinoma.