Sağlık kuruluşlarında geri ödeme yöntemleri ve tanıya dayalı (paket) fiyat uygulanan laparoskopik ameliyatların hizmet maliyetlerinin belirlenerek sut fiyatıyla karşılaştırılması
Reimbursement methods in health organizations, and determination of service costs for laparoscopic surgeries and comparison with communiqué on healthcare practices prices in bundled payment program
- Tez No: 406896
- Danışmanlar: DOÇ. METE EDİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Harcamaları, Maliyet Analizi, Sağlıkta Geri Ödeme Yöntemleri, paket Ödeme Yöntemleri, Health costs, cost analysis, reimbursement methods in health, bundled payment method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sağlık kuruluşlarının; temel amacı toplumun ihtiyacı olan farklı sağlık hizmetlerini, hastanın istediği kalitede, istediği zamanda ve mümkün olan en düşük maliyetle sunmaktır. Sağlık kuruluşlarının varlıklarını sürdürebilmeleri için sağlık hizmeti üretimlerini en düşük maliyetle, maksimum nicelikte üretmelerine ve var olan kaynaklarını en etkin şekilde kullanmalarına bağlıdır. Sağlık işletmelerinde verilen sağlık hizmeti üretim maliyetini hesaplamak hem sağlık işletmeleri hem de hizmeti satın alan sağlık geri ödeme kurumları için çok önemlidir. Sağlık harcamaları, kişiler tarafından talep edilen sağlık hizmetlerinin üretimi için gerekli olan temel kaynaklardan veya girdilerden birisini teşkil etmektedir. Ülkeler veya toplumlar temel ihtiyaçları olan sağlığı üretmek için harcama yapmak durumundadırlar. Özellikle sağlık hizmeti veren kurumların harcamalarının düzenli bir şekilde karşılanabilmesi için finansmanın hangi kaynaklardan ve nasıl karşılanacağı önemli bir konudur. Ülkelerin sağlık sistemlerinde, kişilerin talep ettikleri sağlık hizmetlerinin geri ödeyicileri farklılık göstermektedir. Sağlık geri ödemesi, konuya özgü tanımı itibariyle, kişilerin talep etmiş oldukları tıbbi ürün veya sağlık hizmet bedelinin tamamının veya belirli oranının kişiye/hastaya veya hizmeti/ürünü sunan kuruluşa ilgili geri ödeme kurumu veya kişi tarafından ödenmesidir. Son yıllarda ülkemizde yaşanan sağlık politikaları konusundaki yenilik ve değişimler, sağlık sisteminin organizasyon yapısını ve işleyişini geliştirmeye yöneliktir. Bu değişim sürecinde en önemli sorun alanlarından biri, kaynak tahsisi olmuş ve sağlık sektörünün artan talebi karşılaması için ayrılan kaynakların her geçen gün artması ve kişilerin yapmış olduğu sağlık harcamalarının da önemli bir kısmının finansman kurumları tarafından ödenmesi ile başlayan karmaşık süreci rahatlatmak için sağlıkta Tanıya Dayalı (Paket) Program Uygulaması getirilmiştir. Paket İşlem Fiyat Uygulaması çok karşılaşılan hastalıkların tanı ve tedavisi sırasında hizmet içeriği bakımından hasta bazında çok fazla değişiklik göstermeyen ve bu nedenle yaklaşık maliyeti önceden tahmin edilebilen tüm işlemler için tek bir fiyat belirlenmesi olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada sağlık işletmelerinde Paket İşlem Fiyat Uygulamasıyla geri ödemesi yapılan laparoskopik kolesistektomi ameliyatının maliyet analizi yapılması amaçlanmıştır. Analiz sonucunda uygulamanın yapıldığı hastanenin gelir/gider durum saptaması yapılarak, geri ödeme yönteminin hastanenin maliyetlerini karşılayıp karşılamadığı belirlenlemeye çalışılmıştır. Çalışmanın evrenini 2013 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nden laparoskopik kolesistektomi hizmeti alan 264 hasta oluşturmaktadır. Bu hastaların faturaları incelenmiş, sadece laparoskopik kolesistektomi hizmeti alan 239 hasta yapılan maliyet analizine dahil edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda söz konusu hizmetin üretim maliyetleri ile devletin ödediği paket ücretleri karşılaştırıldığında bu hizmetten sağlık sunucusunun zarar ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of healthcare organizations is to provide healthcare required by the society, at desired quality, time, and with minimum possible cost. The sustainability of healthcare organizations depend on the production of healthcare with minimum costs and maximum quantity, as well as the use of existing resources with maximum efficiency. Calculation of production costs of given healthcare services is important for both health organizations and reimbursement organizations that acquire the services. Healthcare costs represent one of the basic sources required for the production of healtcare services that are demanded by individuals. Countries or societies need to spend money to produce their basic need, health. To achieve sustainable compensation of expenses of health service organizations, it is particulary important to determine the sources and methods, which would be used to cover the finances. Reimbursement organizations varies according to healthcare systems of different countries. Health reimbursement, by definition, is reimbursement of the service fee of medical products/healthcare service, whole or in part, to the individual/patient or the organization providing the service/product. In Turkey, recent developments and innovations in healtcare policies have focused on changing the structure and modus operandi of the healthcare system. During this transformation process, one of the most problematic issues is providing sources. To meet the growing demand, health sector increases the level of resources. In addition, the majority of individual health expenses are provided by companies. To ease this complicated process, the diagnosis-based (bundled payment) program in healthcare has been implemented. Bundled payment (also known as package pricing) is defined as setting a single price for all operations for treatment and diagnosis of common diseases, which do not differ with respect to service content on patient basis, thus for which approximate costs can be estimated. The aim of the present study was to perform a cost analysis for laparoscopic cholecystectomy, the cost of which is reimbursed through implementation of package pricing. Cost analysis was performed to determine the revenues and expenditures of the hospital, and to determine whether the method of reimbursement covers the operating costs of the hospital. The study population consisted of 264 patients, who received laparoscopic cholecystectomy service from a Dokuz Eylül University Hospital in 2013. Invoices of all patients were examined, and 239 patients, who received only laparoscopic cholecystectomy, were included in the cost analysis. The results of cost analysis indicate that healthcare provider incur loss for the service provided, when costs of production and package fees provided by the state are compared.