12 haftalık rekreatif fiziksel etkinlik programının eğitilebilir zihinsel engellilerin ve ailelerinin üzerine etkileri
12 weeks of recreational physical investigation of the effects on the activity program of educable children and their families.
- Tez No: 406895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel engelli, Rekreasyon, Depresyon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma; 13–18 yaş aralığındaki eğitilebilir zihinsel engelli çocuklarda, 12 haftalık rekreatif fiziksel etkinlik programının fiziksel kapasitelerinin gelişime ve ailelerinin depresyon düzeylerine olan etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 12 haftalık rekreatif fiziksel etkinlik programı hazırlanmış ve program deney grubu olarak belirlenmiş olan, Çanakkale'de ikamet eden 16 eğitilebilir zihinsel engelli çocukla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada eğitilebilir engelli bireylerin fiziksel uygunluk test skorları ile ailelerin depresyon düzeyleri verilerini elde etmek için ön test ve son test değerleri alınmıştır. Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların gelişimini tanımlamak için Joseph P.Winnick ve Francis X. Short'un tarafından engelli gençlerin sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk düzeylerini tanımlamak amacıyla geliştirilen (1999) Brockport Fiziksel Uygunluk Testi ve çocukların Ebeveynlerin Depresyon davranışsal bulgularını Beck (1978) tarafından geliştirilip, Hisli (1988) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Beck Depresyon Envanteri”uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS.20.00 programında değerlendirilerek, yüzde, frekans, eşleştirilmiş t-testi ve ki-kare testleri uygulanmıştır. Çalışmalar sonucunda Vücut ağırlığında, Vücut kompozisyonu ve Kas-İskelet fonksiyonlarında anlamlı farklar bulunmuştur. Çalışmanın sonucu olarak, 12 haftalık rekreatif fiziksel etkinlik programının engelli gençlerin fiziksel özellikleri ve bu gençlerin ebeveynlerinin depresyon durumları üzerine olumlu etki yarattığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effect of 12 weeks of recreational physical activity program to the development of their physical capacity and their families' depression level of educable mentally handicapped children between the age of 13-18 . In the study, a 12-week recreational physical activity program was prepared and were conducted with 16 educable mental disability children residing in Canakkale identified as the application groups. In the study; pre-test and post-test values were also obtained in order to obtain data of the physical fitness test score of disabled individuals and the level of depression of the families. For the purpose of defining the health-related physical fitness levels of the educable mentally disabled young people, Brockport Physical Fitness Test, developed by Joseph P. Winnick and Francis X. Short (1999); and“Beck Depression Inventory”, developed by Becker (1978) and its adaptations made into Turkish by Hisli (1988), for the behavioral signs of depression of parents of the children were applied. The obtained data were evaluated by SPSS.20.00 program; and percentage, frequencies, paired t-test and chi-square tests were used. As a result of studies it was found that there were significant differences on body weight, body composition, and in muscular-skeletal function.